UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-27

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing here the best quality study material and Test Series for UPSC IAS Prelims and Mains Exam 2020. you can get India yearbook 2020 and State wise Current Affairs and General Knowledge Yearbook 2020. The site intends to provide free study notes, knowledge or information related to IAS/PCS exams that can help to crack these Examinations. The Study Portal has also published its Ebooks/ PDF on various aspects & dimensions of General Studies of World, India and all the Indian states. The vision of the Study Portal is to consolidate all the relevant information related to India, Indian States regarding its History, Geography, Polity, Art-Culture, Heritage, Economy, Environment & Biodiversity and Current Affairs etc. UPSC Prelims Expected MCQ: UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-27

Now you have made up your mind to become IAS officer and looking for the books and study materials to achieve your goal. Well, you are on the right page. Now We are Sharing With You UPSC Prelims Expected MCQ: UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-27

UPSC Prelims Online Mock Test Series 2020

All PDF which are provided here are for Education purposes only. Please utilize them for building your knowledge and don’t make them Commercial. We request you to respect our Hard Work. We are Providing Everything Free Here. MYUPSC.COM Will Not Charge Any Cost For Any Service Here. UPSC Prelims Expected MCQ

If you are new to UPSC field, We recommend you to know about UPSC Prelims and UPSC Mains and UPSC Optionals  and Test Series [Prelims/Mains] and also Magazine for better Understanding. All our Advertisements are Decent ads [we don’t compromise in the Quality] and if anyone have any problem with website or advertisements please contact me thesupermanreturns61@gmail.com

UPSC Prelims Exam 2020 Expected MCQs

1. Consider the following statements:

  1. The PPP model of the Common Service Centres (CSC) scheme envisages a 2-tier structure
  2. CSC Project is one of the approved projects under the Integrated Mission Mode Projects of the National eGovernance Plan

Which of the following statements is/are correct?

 (a) 1 Only

 (b) 2 Only

 (c) Both 1 and 2

 (d) Neither 1 nor 2

Ans: (b)

Explanation:

Stat1: The CSC is a strategic cornerstone of the National e-Governance Plan (NeGP), approved by the Government in May 2006, as part of its commitment in the National Common Minimum Programme to introduce e-governance on a massive scale.

The Scheme creates a conducive environment for the private sector and NGOs to play an active role in implementation of the CSC Scheme, thereby becoming a partner of the government in development of rural India. The PPP model of the CSC scheme envisages a 3-tier structure consisting of the CSC operator (called Village Level Entrepreneur or VLE); the Service Centre Agency (SCA), that will be responsible for a division of 500-1000 CSCs; and a State Designated Agency (SDA) identified by the State Government responsible for managing the implementation in the entire State.

Stat2: It is also one of the approved projects under the Integrated Mission Mode Projects of the National eGovernance Plan.

2. “The task force headed by Atanu Chakraborty”, sometimes mentioned in the news, it was:

 (a) Formed to enable COVID-19 related research and vaccine development

 (b) Set up to oversee interstate coordination, monitoring and resolution of issues relating to migrant workers

 (c) An inter-agency task force has been set up to provide support to foreign workers and dormitory operators

 (d) To identify infra projects for Rs 100 Lakh Crore investment

Ans: (d)

Explanation: The task force headed by Atanu Chakraborty on National Infrastructure Pipeline (NIP) has submitted its final report to the Finance Minister.

Important recommendations and observations made:

Investment needed: ₹111 lakh crore over the next five years (2020-2025) to build infrastructure projects and drive economic growth.

Energy, roads, railways and urban projects are estimated to account for the bulk of projects (around 70%).

The centre (39 percent) and state (40 percent) are expected to have an almost equal share in implementing the projects, while the private sector has 21 percent share.

Aggressive push towards asset sales.

Monetisation of infrastructure assets.

Setting up of development finance institutions.

Strengthening the municipal bond market.

3. Consider the following statements about Jal Shakti Abhiyan:

  1. The focus of the campaign is on water stressed districts and blocks.
  2. The campaign will run through citizen participation.

Which of the given above statements is/are correct?

 (a) 1 Only

 (b) 2 Only

 (c) Both 1 and 2

 (d) Neither 1 nor 2

Ans: (c)

Explanation: Jal Shakti Abhiyan:

It is a time-bound, mission-mode campaign.

Launched in 2019, it covered 256 water stressed districts across the country.

The campaign will run through citizen participation.

It is also a mass movement to bring all the stakeholders under one ambit of water conservation drive.

It is a collaborative effort of various Ministries of the Government of India and State Governments, being coordinated by the Department of Drinking Water and Sanitation.

4. Which of the following pairs is/are correctly matched?

GI Tags                                           State

Black rice                                     Manipur

Kovil Patti Kadalai Mittai           Kerala

Kandhamal Haladi                     Odisha

Select the correct answer using the code below:

 (a) 1 and 2

 (b) 2 and 3

 (c) 1 and 3

 (d) All of the above

Ans: (c)

Explanation:

Black rice variety (Manipur) Chak-Hao, scented glutinous rice popularly known as Black Rice which is cultivated in Manipur since centuries and popular to people apart from the State has got GI (Geographical Indications) registration after almost a yearlong battle for registration competing with other States of India

Kovil Patti Kadalai Mittai (Tamil Nadu) is a pea nut candy made in southern parts of Tamil Nadu. The candy is prepared from ground nut and jaggery. The water is exclusively used from the river Thamirabarani.

Odisha’s Kandhamal Haldi: Turmeric is the main cash crop of tribal people in Kandhamal. Apart from domestic use, turmeric is also used for cosmetic and medicinal purposes.

5. Consider the following statements:

  1. In India, the first celebration of the Labour Day was organised in Kochi on May 1, 1923.
  2. Labour Kisan Party of Hindustan was founded by Namboodiripad, C. K. Chandrappan and A. K. Gopalan on 1 May 1923.

Which of the given above statements is/are correct?

 (a) 1 Only

 (b) 2 Only

 (c) Both 1 and 2

 (d) Neither 1 nor 2

Ans: (d)

Explanation:

Labour Kisan Party of Hindustan was a political party in India.

The party was founded by Singaravelu Chettiar on 1 May 1923 in Madras.

This was the first May Day celebration in India. This was also the first time the red flag was used in India.

6. ‘Bank of Schemes, Ideas, Innovation and Research portal’ has been launched by:

 (a) Reserve Bank of India

 (b) Ministry of Micro, Small and Medium Enterprises

 (c) Ministry of Finance

 (d) Both (a) and (c)

Ans: (b)

Explanation:

Launched by Union Ministry of MSME

The Portal gives access to all Schemes of Union, State and UT Governments. It has the provision for uploading Ideas, Innovations & Researches in the sector.

The portal has unique features of not only crowd sourcing of Ideas, but also evaluation and rating the ideas by crowd sourcing. It can also facilitate inflow of venture capital, foreign collaboration etc.

7. Which of the following pairs is/are correctly matched?

Terrorist Org’s                Headquarters

Hezbollah                        Gaza Strip

Boko Haram                   Nigeria

Houthi                            Yemen

Taliban                            Iraq

Select the correct answer using the code below:

 (a) 1 and 3

 (b) 2, 3 and 4

 (c) 2 and 3

 (d) 1, 2 and 4

Ans: (c)

Explanation:

Hezbollah: Lebanon

Taliban: Afghanistan, Pakistan

8. “Ocean deoxygenation: everyone’s problem” is a report released by?

 (a) The Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC)

 (b) The World Meteorological Organisation (WMO)

 (c) The International Union for Conservation of Nature (IUCN)

 (d) The United Nations Environment Programme (UNEP)

Ans: (c)

Explanation:

IUCN Report Urges Action to Stop Ocean Deoxygenation

The ocean represents 97% of the physical habitable space on the planet and is central to sustaining all life on Earth. Since 2000 significant and dedicated effort has been directed at raising awareness and understanding of the consequences of greenhouse gas emissions on the ocean. Carbon dioxide emitted by human activities is driving the ocean towards more acidic conditions. Only in the past decade has it started to become more widely recognized that the temperature of the global ocean is also being significantly affected as a result of the effect that the carbon dioxide and other potent greenhouse gases are having in the Earth’s atmosphere.

The heating of seawater and progressive acidification are not the only major global consequences of greenhouse gases emissions in the marine realm. It has been known for some decades that nutrient run-off from agriculture causes oxygen-depleted zones to form in the sea, as life-giving oxygen is used up in the water column and on the sea floor. This phenomenon is called ‘ocean deoxygenation’. Ocean deoxygenation: everyone’s problem tells the scale and nature of the changes being driven by ocean deoxygenation.

9. “A Race We Can Win. A Race We Must Win”, sometimes mentioned in the news, is related to:

 (a) Theme of UNEP Summit-2019

 (b) Theme of G20 Summit-2020

 (c) Theme of UN Climate Action Summit-2019

 (d) Theme of International Labour Organization Summit-2020, on ‘Migrant Workers’

Ans: (c)

Explanation:

The UN 2019 Climate Summit convened on the theme, “Climate Action Summit 2019: A Race We Can Win. A Race We Must Win.”

The goal of the summit was to further climate action to reduce greenhouse gas emissions to prevent the mean global temperature from rising by more than 1.5 °C (2.7 °F) above preindustrial levels.

10. The Global Carbon Project (GCP) is an organisation that seeks to quantify global greenhouse gas (GHGs) emissions and their causes. With reference to this, its projects include global budgets for which of the following greenhouse gases?

  1. Carbon dioxide
  2. Carbon monoxide
  3. Methane
  4. Sulphur dioxide
  5. Nitrous oxide

Select the correct answer using the code below:

 (a) 1, 2 and 4

 (b) 2, 3, 4 and 5

 (c) 1, 3 and 5

 (d) All of the above

Incorrect

Ans: (c)

Explanation:

Formed in 2001 to help the international science community to establish a common, mutually agreed knowledge base that supports policy debate and action to slow the rate of increase of greenhouse gases in the atmosphere

It is a Global Research Project of Future Earth and a research partner of the World Climate Research Programme.

It works collaboratively with the International Geosphere-Biosphere Programme, the World Climate Programme, and the International Human Dimensions Programme on Global Environmental Change and Diversitas, under the Earth System Science Partnership.

Its projects include global budgets for three dominant greenhouse gases — CO2, methane, and nitrous oxide — and complementary efforts in urban, regional, cumulative, and negative emissions.

JOIN OUR TELEGRAM CHANNEL FOR REGULAR UPDATES

Product categories

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply