UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-31

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing here the best quality study material and Test Series for UPSC IAS Prelims and Mains Exam 2020. you can get India yearbook 2020 and State wise Current Affairs and General Knowledge Yearbook 2020. The site intends to provide free study notes, knowledge or information related to IAS/PCS exams that can help to crack these Examinations. The Study Portal has also published its Ebooks/ PDF on various aspects & dimensions of General Studies of World, India and all the Indian states. The vision of the Study Portal is to consolidate all the relevant information related to India, Indian States regarding its History, Geography, Polity, Art-Culture, Heritage, Economy, Environment & Biodiversity and Current Affairs etc. UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-31: UPSC Prelims Mock Test

Now you have made up your mind to become IAS officer and looking for the books and study materials to achieve your goal. Well, you are on the right page. Now We are Sharing With You UPSC Prelims Expected MCQ: UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-31: UPSC Prelims Mock Test

UPSC Prelims Online Mock Test Series 2020

All PDF which are provided here are for Education purposes only. Please utilize them for building your knowledge and don’t make them Commercial. We request you to respect our Hard Work. We are Providing Everything Free Here. MYUPSC.COM Will Not Charge Any Cost For Any Service Here. UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-31: UPSC Prelims Mock Test

If you are new to UPSC field, We recommend you to know about UPSC Prelims and UPSC Mains and UPSC Optionals  and Test Series [Prelims/Mains] and also Magazine for better Understanding. All our Advertisements are Decent ads [we don’t compromise in the Quality] and if anyone have any problem with website or advertisements please contact me thesupermanreturns61@gmail.com

UPSC Prelims Exam 2020 Expected MCQs

1. Which of the following are non-tax revenues sources of the government?

  1. Interest receipts
  2. Dividends and profits
  3. Petroleum license
  4. Power supply fees

Select the correct answer using the code below:

 (a) 3 and 4

 (b) 1, 3 and 4

 (c) 1 and 2

 (d) 1, 2, 3 and 4

Ans: (d)

Explanation:

Non-Tax Revenue is the recurring income earned by the government from sources other than taxes.

Interest: It comprises of interest of loans given to states and union territories for reasons like non-plan schemes (e.g. flood control) and planned schemes with maturity period of 20 years such as modernisation of police forces and also interest on loans advanced to Public Sector Enterprises (PSEs), Port Trusts and other statutory bodies etc.

Dividends and profits: This includes dividends and profits from PSEs as well as the transfer of surplus from Reserve Bank of India (RBI).

Petroleum license: This includes fees to get the exclusive right for exploration in a particular region. Such fees may be in the form of royalty, share of the profit earned from contact areas during a specific period, Petroleum Exploration License (PEL) fee or Production Level Payment (PLP).

Power supply fees: This includes fees received by Central Electricity Authority from the supply of power under the Electricity (Supply) Act.

Fees for Communication Services: This mainly includes the license fees from telecom operators on account of spectrum usage charges that licensed Telecom Service Providers pay to the Department of Telecom (DoT).

Broadcasting fees: It includes license fee paid by DTH operators, commercial TV services, commercial FM radio services etc.

Road, Bridges usage fees: This includes receipts through toll plazas on account of the usage of national highways, permanent bridges etc.

Examination fees: This includes fees paid by applicants of competitive examinations conducted by the Union Public Service Commission (UPSC) and Staff Selection Commission (SSC) to fill up vacancies in government offices.

Fee for police services: This includes fee received for supplying central police forces to state governments and other parties like Central Industrial Police Force (CISF) to industries etc.

Sale of stationery, gazettes etc: This includes receipts under ‘Stationery and Printing’ relating to the sale of stationery, gazettes, government publications, etc.

Fee for Administrative Services: This includes fees received for providing services like audit services, issuance of passport, visa etc.

Receipts relating to Defence Services: This relates to services provided through Canteen Stores Department (CSD).

2. Consider the following statements with reference to Union Budget-2020-21:

  1. The estimated fiscal deficit for 2020-21 is 3.5% of GDP.
  2. The estimated revenue deficit for 2020-21 is 2.7% of GDP.
  3. The estimated primary deficit for 2020-21 is 0.4% of GDP.

Which of the given above statements is/are correct?

 (a) 1 only

 (b) 1 and 2

 (c) All of the above

 (d) None of the above

Ans: (c)

Explanation:

Fiscal Responsibility and Budget Management targets

The Fiscal Responsibility and Budget Management (FRBM) Act, 2003 requires the central government to progressively reduce its outstanding debt, revenue deficit and fiscal deficit. The central government gives three year rolling targets for these indicators when it presents the Union Budget each year.  Table 8 shows the targets for revenue deficit and fiscal deficit as given in the Medium Term Fiscal Policy Statement.

Fiscal deficit is an indicator of borrowings by the government for financing its expenditure. The estimated fiscal deficit for 2020-21 is 3.5% of GDP.

Revenue deficit is the excess of revenue expenditure over revenue receipts. Such a deficit implies the government’s need to borrow funds to meet expenses which may not provide future returns. The estimated revenue deficit for 2020-21 is 2.7% of GDP.

Primary deficit is the difference between fiscal deficit and interest payments. It is estimated to be 0.4% of GDP in 2020-21.

3. As per the Union Budget 2020-21, which of the following is the biggest GOIs revenue source?

 (a) Barrowings and other liabilities

 (b) Corporation Tax

 (c) GST and Other taxes

 (d) Non Tax revenue

Ans: (a)

Explanation:

4. For the first time in India, the ‘Pradhan Mantri Bhartiya Janaushadhi Pariyojana’ campaign has been launched by

 (a) NITI Aayog

 (b) PM-STIAC

 (c) Department of Pharmaceuticals

 (d) Indian Council of Medical Research

Ans: (c)

Explanation:

Pradhan Mantri Bhartiya Janaushadhi Pariyojana’ is a campaign launched by the Department of Pharmaceuticals, Govt. Of India, to provide quality medicines at affordable prices to the masses through special kendra’s known as Pradhan Mantri Bhartiya Jan Aushadhi Kendra.

Bureau of Pharma PSUs of India (BPPI) is the implementing agency of PMBJP. BPPI (Bureau of Pharma Public Sector Undertakings of India) has been established under the Department of Pharmaceuticals, Govt. of India, with the support of all the CPSUs.

5. Recently which of the following has published a report named UN the “Lost at Home” report?

 (a) UNDP

 (b) UNEP

 (c) UNESCO

 (d) UNICEF

Ans: (d)

Explanation:

UN Children’s Fund (UNICEF) has published a report named UN the “Lost at Home” report.

India and neighbours:

More than five million people were internally displaced in India due to natural disasters, conflict and violence in 2019, constituting the highest number of new internal displacements in the world during the period followed by the Philippines, Bangladesh and China.

India, the Philippines, Bangladesh and China accounted for 69% of global disaster-induced displacements.

These were overwhelmingly caused by extreme conditions created by dangerous storms and floods.

6. Which of the following pairs is/are correctly matched?

  1. Satellite                Space Agency
  2. CryoSat-2              ISRO
  3. Arktika-M              Roscosmos
  4. Icesat-2                NASA

Select the correct answer using the code below:

 (a) 1 and 2

 (b) 2 Only

 (c) 2 and 3

 (d) 1, 2 and 3

Ans: (c)

Explanation:

CryoSat (1, 2) is an ESA programme to monitor variations in the extent and thickness of polar ice through use of a satellite in low Earth orbit. The information provided about the behaviour of coastal glaciers that drain thinning ice sheets will be key to better predictions of future sea level rise.

ICESat-2 (Ice, Cloud, and land Elevation Satellite 2), part of NASA’s Earth Observing System, is a satellite mission for measuring ice sheet elevation and sea ice thickness, as well as land topography, vegetation characteristics, and clouds

Refer: Facts for Prelims: https://www.insightsonindia.com/2020/05/06/insights-daily-current-affairs-pib-summary-6-may-2020/

7. ‘Surakshit Dada-Dadi & Nana-Nani Abhiyan’ has been launched recently by:

 (a) ICMR

 (b) NITI

 (c) Mol&E

 (d) MoSJ&E

Ans: (b)

Explanation:

Launched by Niti Aayog in association with Piramal Foundation.

Focussed on ensuring wellbeing of senior citizens during the COVID-19 pandemic.

The campaign will reach over 2.9 million senior citizens in 25 Aspirational Districts across Assam, Bihar, Jharkhand, MP, Maharashtra, Rajasthan & UP.

It focuses on behaviour change, access to services, early detection & tracking of COVID19 symptoms.

8. Which of the following is/are the famous HADR operations carried out by Indian Navy?

  1. Operation Sankalp
  2. Operation Samudra Setu
  3. Operation Sanjeevani

Select the correct answer using the code below:

 (a) 1 and 3

 (b) 2 and 3

 (c) 1 and 2

 (d) All of the above

Ans: (c)

Explanation:

Indian Navy has launched Operation Samudra Setu – meaning Sea Bridge, as a part of national effort to repatriate Indian citizens from overseas.

The Indian Navy has launched ‘Operation Sankalp’ in the Persian Gulf and the Gulf of Oman as a measure to assure the safety and security of the Indian vessels.

An Indian Air Force (IAF) C-130J transport aircraft recently delivered 6.2 tonne of essential medicines and hospital consumables to Maldives under Operation Sanjeevani.

Among other things, these medicines include influenza vaccines, anti-viral drugs such as lopinavir and ritonavir — which have been used to treat patients with COVID-19 in other countries.

9. ‘Not All Animals Migrate by Choice Campaign’ is an awareness campaign has been launched by UN Environment India and:

 (a) Wild life Institute of India (WII)

 (b) World Wide Fund for Nature India (WWF-India)

 (c) People for the Ethical Treatment of Animals-India (PETA-India)

 (d) Wildlife Crime Control Bureau (WCCB)

Ans: (d)

Explanation:

UN Environment India and Wildlife Crime Control Bureau (WCCB) of India have launched an awareness campaign ‘Not all animals migrate by choice’.

About the campaign:

The campaign aims at creating awareness and garnering public support for the protection and conservation of wildlife, prevention of smuggling and reduction in demand for wildlife products.

The campaign also complements worldwide action on illegal trade in wildlife through UN Environment’s global campaign, Wild for Life.

In the first phase of the campaign, Tiger, Pangolin, Star Tortoise and Tokay Gecko have been chosen as they are highly endangered due to illegal trading in International markets.

About WCCB:

Wildlife Crime Control Bureau is a statutory multi-disciplinary body established by the Government of India under the Ministry of Environment and Forests, to combat organized wildlife crime in the country.

Under Section 38 (Z) of the Wild Life (Protection) Act, 1972, it is mandated: to collect and collate intelligence related to organized wildlife crime activities and to disseminate the same to State and other enforcement agencies for immediate action so as to apprehend the criminals. To establish a centralized wildlife crime data bank, Co-ordinate actions by various agencies in connection with the enforcement of the provisions of the Act assist foreign authorities and international organization concerned to facilitate co-ordination and universal action for wildlife crime control. Capacity building of the wildlife crime enforcement agencies for scientific and professional investigation into wildlife crimes and assist State Governments to ensure success in prosecutions related to wildlife crimes. Advise the Government of India on issues relating to wildlife crimes having national and international ramifications, relevant policy and laws.

Assist and advise the Customs authorities in inspection of the consignments of flora & fauna as per the provisions of Wild Life Protection Act, CITES and EXIM Policy governing such an item.

10. Which of the following pairs is/are correctly matched?

           NP/WS                                    State

Nalbana Bird Sanctuary                      Gujarat

Nauradehi Sanctuary                        Rajasthan

Mahadayi WS                                       Goa

Van Vihar NP                                    Madhya Pradesh

Select the correct answer using the code below:

 (a) 1, 3 and 4

 (b) 1 and 3

 (c) 3 and 4

 (d) All of the above

Ans: (c)

Explanation:

Nalbana Bird Sanctuary: Odisha

Nauradehi Sanctuary: Madhya Pradesh

Product categories

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply