UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-32

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing here the best quality study material and Test Series for UPSC IAS Prelims and Mains Exam 2020. you can get India yearbook 2020 and State wise Current Affairs and General Knowledge Yearbook 2020. The site intends to provide free study notes, knowledge or information related to IAS/PCS exams that can help to crack these Examinations. The Study Portal has also published its Ebooks/ PDF on various aspects & dimensions of General Studies of World, India and all the Indian states. The vision of the Study Portal is to consolidate all the relevant information related to India, Indian States regarding its History, Geography, Polity, Art-Culture, Heritage, Economy, Environment & Biodiversity and Current Affairs etc. UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-32: UPSC Prelims Mock Test

Now you have made up your mind to become IAS officer and looking for the books and study materials to achieve your goal. Well, you are on the right page. Now We are Sharing With You UPSC Prelims Expected MCQ: UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-32: UPSC Prelims Mock Test

UPSC Prelims Online Mock Test Series 2020

All PDF which are provided here are for Education purposes only. Please utilize them for building your knowledge and don’t make them Commercial. We request you to respect our Hard Work. We are Providing Everything Free Here. MYUPSC.COM Will Not Charge Any Cost For Any Service Here. UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-32: UPSC Prelims Mock Test

If you are new to UPSC field, We recommend you to know about UPSC Prelims and UPSC Mains and UPSC Optionals  and Test Series [Prelims/Mains] and also Magazine for better Understanding. All our Advertisements are Decent ads [we don’t compromise in the Quality] and if anyone have any problem with website or advertisements please contact me thesupermanreturns61@gmail.com

UPSC Prelims Exam 2020 Expected MCQs

1. Which of the following was/were the famous works of Rabindranath Tagore?

  1. Chokher Bali
  2. The Post Master
  3. Gora
  4. The Life Divine

Select the correct answer using the code below:

 (a) 1 and 3

 (b) 1 2 and 3

 (c) 2 and 4

 (d) All of the above

Ans: (b)

Explanation:

Following is a short description of the famous works of Rabindranath Tagore:

Gora-Novel

It is the largest and the most complex of the 12 novels written by Rabindranath Tagore. It raises a number of issues/ concerns, which seem very contemporary and are easily applicable to current scenario of our country.

This book is a reflection and analysis of the multifarious social life in colonial India.

The Postmaster

Subject: Loneliness and the search for meaning in the world

This is a touching story of a city-bred young man working as a postmaster in a remote village to earn his bread and butter.

Chokher bali- Novel

A Bengali novel written by Tagore, ‘Chokher Bali’ or ‘A grain of sand’ is a story which revolves around an extra-marital affair. It is a story about passion, desires, relationships, unfulfilled dreams as well as honesty. The complexity of relationships and of human character is very well portrayed in this novel.

About The Life Divine

It is Aurobindo principal philosophic work, a theory of spiritual evolution culminating in the transformation of man from a mental into a supramental being and the advent of a divine life upon earth.

2. Consider the following statements:

  1. As per the new rules, Co-Operative banks would be audited in all States as per orders issued by Ministry of Finance in consultation with CAG
  2. Appointment of CEOs to the Co-Operatives banks require prior approval from the central bank

Which of the given above statements is/are correct?

 (a) 1 Only

 (b) 2 Only

 (c) Both 1 and 2

 (d) Neither 1 nor 2

Ans: (b)

Explanation: Union Cabinet has approved to bring regulation of cooperative banks under Reserve Bank of India. In order to achieve this, the Cabinet approved amendments to Banking regulation act.

The amendments will apply to all urban co-operative banks and multi-state cooperative banks.

As per the changes:

Cooperative banks will be audited according to RBI’s norms.

RBI can supersede the board, in consultation with the state government, if any cooperative bank is under stress.

Appointments of chief executives will also require permission from the banking regulator, as is the case for commercial banks

3. Consider the following statements:

  1. The Bureau of Energy Efficiency is a statutory body under Ministry of New & Renewable Energy
  2. BEE spearheaded and implemented the Government of India’s zero-subsidy Unnat Jyoti by Affordable LEDs for All (UJALA) programme

Which of the given above statements is/are correct?

 (a) 1 Only

 (b) 2 Only

 (c) Both 1 and 2

 (d) Neither 1 nor 2

Ans: (d)

Explanation:

The Bureau of Energy Efficiency is an agency of the Government of India, under the Ministry of Power created in March 2002 under the provisions of the nation’s 2001 Energy Conservation Act.

About UJALA scheme:

The main objective of the scheme is to promote efficient lighting, enhance awareness on using efficient equipment which reduce electricity bills and help preserve environment.

The scheme is being implemented by Energy Efficiency Services Limited (EESL), a joint venture of PSUs under the Union Ministry of Power.

UJALA is a flagship project of the Govt. of India where it wants every home in India to use LED bulbs so that the net power or energy consumption rate comes down and the carbon emission rates can also be checked.

About SLNP:

Launched in 2015, EESL’s Street Light National Programme (SNLP) has been instrumental in replacing over 50 lakh street lights in over 500 cities in India, leading to 135 crore kWh of energy savings and cost saving of INR 742 crore every year.

Under the programme, EESL replaces the conventional street lights with LEDs at its own costs, with no upfront investment by the municipalities, thereby making their adoption even more attractive.

4. “It is a flammable liquid that is used in the manufacturing of plastics, fiberglass, rubber, and latex. It is also found in vehicle exhaust, cigarette smoke, and in natural foods like fruits and vegetables.” It is

 (a) Methyl isocyanate

 (b) Styrene

 (c) Carbon dioxide

 (d) Cyanide

Ans: (b)

Explanation:

A gas leak, reminiscent of the 1984 Bhopal tragedy, has affected thousands of residents in five villages in Visakhapatnam in Andhra Pradesh.

The source of the leak was a styrene plant owned by South Korean electronics giant LG, located at RRV Puram near Gopala patnam, about 15 kms from the coast city.

What is styrene?

It is a flammable liquid that is used in the manufacturing of polystyrene plastics, fiberglass, rubber, and latex.

It is also found in vehicle exhaust, cigarette smoke, and in natural foods like fruits and vegetables.

5. ‘Vesak’, sometimes mentioned in news in reference to

 (a) The Great Departure of Buddha

 (b) New Moon in the month of May

 (c) Buddha Purnima

 (d) Both (a) & (b)

Ans: (c)

Explanation:

Vesak’, the Day of the Full Moon in the month of May, is being observed by United Nations on May 7, 2020.

It is also known as Buddha Purnima and Buddha Day.

The day commemorates birth, enlightenment and Death (or Parinirvana) of Lord Buddha, the founder of Buddhism, all of which is said to take have taken place on the same day.

Vesak, falls on the full moon day (Purnima) of the month Vaishakha (May), hence the occasion is referred to as Buddha Purnima in India.

Recognition by United Nations (UN): The General Assembly, by its resolution in 1999, recognized internationally the Day of Vesak. It was done to acknowledge the contribution that Buddhism made to humanity.

6. Ratooning is the practice of growing a Sugarcane crop:

 (a) From the stubbles of previous crop

 (b) Without the application of fertilizers or irrigation water

 (c) On hilly slopes with step cultivation

 (d) With symbiotic support from azollae and ferns

Ans: (a)

Explanation:

When sugarcane is harvested, a portion of stalk is left underground to give rise to a succeeding growth of cane, the Ratoon or stubble crop.

Ratooning utilizes this stubble, saves cost on preparatory tillage and planting material. So, it gets benefit of residual manure and moisture.

Ratoon crop also matures earlier and gives more or less same yield as of normal sugarcane.

However, only one Ratoon should be taken because incidence of pests and diseases increases and deterioration of soil takes place.

7. If you stay long in a busy traffic area, you often feel light headedness, confusion, headache due to the haemoglobin in your blood combining with X. What is X here?

 (a) Carbon dioxide

 (b) Carbon monoxide

 (c) Methane

 (d) Sulphur dioxide

Ans: (b)

Explanation:

Carbon monoxide poisoning occurs after breathing in too much carbon monoxide (CO). The above are symptoms of mild acute poisoning.

Carbon monoxide causes adverse effects by combining with haemoglobin to form carboxyhemoglobin (HbCO) in the blood. This prevents haemoglobin from carrying oxygen to the tissues.

Carboxyhemoglobin can revert to haemoglobin, but the recovery takes times

8. Consider the following about some un-conventional gas sources.

  1. Tight gas is natural gas with highest density that instantly leaks from reservoir rocks on first impact at high pressure.
  2. Coal Mine Methane (CMM) refers to methane released from the coal and surrounding rock strata due to mining activities.

Which of the above is/are correct?

 (a) 1 only

 (b) 2 only

 (c) Both 1 and 2

 (d) Neither 1 nor 2

Ans: (b)

Explanation:

Stat1: Tight gas is natural gas produced from reservoir rocks with such low permeability that massive hydraulic fracturing is necessary to produce the well at economic rates.

A tight gas reservoir is one that cannot be produced at economic flow rates or recover economic volumes of gas unless the well is stimulated by a large hydraulic fracture treatment and/or produced using horizontal wellbores.

This definition also applies to coalbed methane, shale gas, and tight carbonate reservoirs.

State 2: There is a difference between coalbed methane (CBM) and coal mine methane (CMM).

CBM refers to methane that is found in coal seams. It is formed during the process of coalification, the transformation of plant material into coal.

CMM refers to methane released from the coal and surrounding rock strata due to mining activities.

Like CBM, CMM is a subset of the methane found in coal seams, but it refers specifically to the methane found within mining areas (e.g., within a mining plan), while CBM refers to methane in coal seams that will never be mined.

In underground mines CMM can create an explosive hazard to coal miners, so it is removed through ventilation systems. In abandoned mines and surface mines, methane might also escape to the atmosphere through natural fissures or other diffuse sources.

9. What are the advantages of Fertigation, a method of application of fertilisers, as against conventional methods?

  1. Nutrients and water are supplied near the active root zone through fertigation.
  2. Efficiency of fertilizer application is higher as compared to conventional methods.
  3. Urea and nitrogen-based fertilizers are incompatible with fertigation, which reduces soil degradation that usually occurs due to fertilizers.
  4. Weed growth on the field can be controlled with fertigation.

Select the correct answer using the codes below.

 (a) 1 and 3

 (b) 2 and 4

 (c) 1, 2 and 4

 (d) 1, 2, 3 and 4

Ans: (c)

Explanation:

Fertigation is a method of fertilizer application in which fertilizer is incorporated within the irrigation water by the drip system. In this system fertilizer solution is distributed evenly in irrigation.

Statement 1 and 2: By this method, fertilizer use efficiency is increased from 80 to 90 per cent as they are delivered directly to roots via drip. As water and fertilizer are supplied evenly to all the crops through fertigation there is possibility for getting 25-50 per cent higher yield.

Statement 3: Urea, potash and highly water soluble fertilizers are available for applying through fertigation. In fact, Urea is well suited for injection in micro irrigation system. It is highly soluble and dissolves in non-ionic form, so that it does not react with other substances in the water.

Statement 4: Drip irrigation also avoids water spillage on the field which could have promoted weed growth. So, fertigation also helps control weed growth.

10. Cellulose is not a significant source of pure glucose, as compared to starch, because?

  1. Very little cellulose is available for conversion compared to starch.
  2. Cellulose cannot be converted into Glucose other than by degrading at high temperatures.
  3. Cellulose resists biodegradation unlike starch.

Select the correct answer using the codes below.

 (a) 1 and 2 only

 (b) 3 only

 (c) 1 and 3 only

 (d) 2 only

Ans: (b)

Explanation:

Statement 1: There is very much more cellulose available as the biomass of plats, and is as a potential source of glucose, than starch, yet it is not a significant source of pure glucose.

Statement 2: Currently, there are two major ways of converting cellulose to glucose: chemical versus enzymatic. These are tricky.

However, starch is directly produced in relatively pure forms by plants for use as an easily biodegradable energy and carbon store. This makes it a preferable choice for glucose production.

Statement 3: On the other hand, Cellulose is structural and is purposefully combined and associated with lignin and pentosans, so as to resist biodegradation.

You can understand this by the fact that dead trees take several years to decay even in tropical rainforests.

Owing to these reasons, research on both methods has for decades occupied the attention of many investigators worldwide.

Product categories

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply