UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-33

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing here the best quality study material and Test Series for UPSC IAS Prelims and Mains Exam 2020. you can get India yearbook 2020 and State wise Current Affairs and General Knowledge Yearbook 2020. The site intends to provide free study notes, knowledge or information related to IAS/PCS exams that can help to crack these Examinations. The Study Portal has also published its Ebooks/ PDF on various aspects & dimensions of General Studies of World, India and all the Indian states. The vision of the Study Portal is to consolidate all the relevant information related to India, Indian States regarding its History, Geography, Polity, Art-Culture, Heritage, Economy, Environment & Biodiversity and Current Affairs etc. UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-33: UPSC Prelims Mock Test

Now you have made up your mind to become IAS officer and looking for the books and study materials to achieve your goal. Well, you are on the right page. Now We are Sharing With You UPSC Prelims Expected MCQ: UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-33: UPSC Prelims Mock Test

UPSC Prelims Online Mock Test Series 2020

All PDF which are provided here are for Education purposes only. Please utilize them for building your knowledge and don’t make them Commercial. We request you to respect our Hard Work. We are Providing Everything Free Here. MYUPSC.COM Will Not Charge Any Cost For Any Service Here. UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-32: UPSC Prelims Mock Test

If you are new to UPSC field, We recommend you to know about UPSC Prelims and UPSC Mains and UPSC Optionals  and Test Series [Prelims/Mains] and also Magazine for better Understanding. All our Advertisements are Decent ads [we don’t compromise in the Quality] and if anyone have any problem with website or advertisements please contact me thesupermanreturns61@gmail.com

UPSC Prelims Exam 2020 Expected MCQs

1. Recently the ‘attack on Pearl Harbour’ was in news in reference to:

 (a) World War I

 (b) Ghadar Movement

 (c) Axis invasion of the Soviet Union

 (d) World War II

Ans: (d)

Explanation:

President Donald Trump has said the coronavirus outbreak has hit the US harder than the Japanese bombing of Pearl Harbor during World War II or the 9/11 terror attacks, pointing the finger at China.

2. Consider the following statements:

  1. Parliamentary committees draw their authority from Article 105 and Article 118
  2. In India, the first Public Accounts Committee was constituted in 1950
  3. Parliament is bound by the recommendations of Parliamentary committees

Which of the given above statements is/are correct?

 (a) 1 and 3

 (b) 2 and 3

 (c) 1 and 2

 (d) All of the above

Ans: (c)

Explanation:

Stat2: As is the case with several other practices of Indian parliamentary democracy, the institution of Parliamentary Committees also has its origins in the British Parliament. The first Parliamentary Committee was constituted in 1571 in Britain. The Public Accounts Committee was established in 1861. In India, the first Public Accounts Committee was constituted in April 1950. According to P.D.T. Achary, former Secretary General of the Lok Sabha, “The practice of regularly referring bills to committees began in 1989 after government departments started forming their own standing committees. Prior to that, select committees or joint committees of the houses were only set up to scrutinise in detail some very important bills, but this was few and far between.”

Stat1: Parliamentary committees draw their authority from Article 105 (on privileges of Parliament members) and Article 118 (on Parliament’s authority to make rules for regulating its procedure and conduct of business).

Stat3: Committee reports are usually exhaustive and provide authentic information on matters related to governance. Bills that are referred to committees are returned to the House with significant value addition. However, Parliament is not bound by the recommendations of committees.

3. Which of the following statements about Prime Minister’s Research Fellows Scheme is/are not correct?

 (a) The scheme was announced in the Budget 2019-20

 (b) It is aimed at attracting the talent pool of the country to doctoral (Ph.D.) programmes

 (c) Students from any recognized university of India can apply for the fellowship

 (d) Both (b) and (c)

Ans: (a)

Explanation: here the directive word is not correct!!

The scheme was announced in the Budget 2018-19.

The institutes which can offer PMRF include all the IITs, all the IISERs, Indian Institute of Science, Bengaluru and some of the top Central Universities/NITs that offer science and/or technology degrees.

Recent changes and Implications:

Now for the students from any recognised institute/ university (other than IISc/ IITs/NITs/IISERs/IIEST/CF IIITs), the requirement of GATE Score is reduced to 650 from 750 apart from minimum CGPA of 8 or equivalent.

Now, there will be two channels of entries, direct entry and lateral entry.

Under the lateral entry, candidates pursuing PhD in any PMRF granting institution can apply for the PMRF scheme if he/she satisfies certain conditions, as prescribed.

To boost research a dedicated Division is being created in the ministry with the name of “Research and Innovation Division”. This division will be headed by a director who will be coordinating research work of various institutions coming under MHRD.

4. Consider the following statements:

  1. Styrene is found in cigarette smoke
  2. Styrene at the levels of 300-375 ppb for a short period can cause greenhouse gas effect

Which of the given above statements is/are correct?

 (a) 1 Only

 (b) 2 Only

 (c) Both 1 and 2

 (d) Neither 1 nor 2

Ans: (a)

Explanation:

Stat1: According to Tox Town, a website run by the US National Library of Medicine, styrene is also found in vehicle exhaust, cigarette smoke, and in natural foods like fruits and vegetables

Stat2: Styrene at the levels of 300-375 ppb for a short period can cause neurological disorders and levels less than this can cause other health impacts. It stays in air for weeks and is highly reactive. It can also combine with oxygen to form styrene dioxide which is more lethal

5. Maha kavach is a digital contact tracing app for Covid-19, which was recently released by State government of:

 (a) Maharashtra

 (b) Gujarat

 (c) Karnataka

 (d) Telangana

Ans: (a)

Explanation: Launched by the Government of Maharashtra.

It is a real-time digital contact tracing mobile application which enables citizens to contribute and assist the health authorities in contact tracing, geo-fencing and tracking of quarantined COVID-19 patients.

Selfie attendance feature has been also added in the application to get virtual attendance.

This app is to be used by individuals as directed by their doctor or medical worker.

The app will not be accessible to everyone, as the state government aims to use it for very targeted cases.

6. The Hawaiian Islands are an archipelago of eight major islands, which are located in?

 (a) North of Pacific Ocean

 (b) South of Pacific Ocean

 (c) Central Pacific Ocean

 (d) On the Equator

Ans: (c)

Explanation:

Hawaii – the longest and most isolated archipelago in the world.

The Hawaiian archipelago is located in the Central Pacific Ocean, 2,390 miles (3,850 km) from California and 3,850 miles (6,195 km) from Japan.

7. Consider the following statements regarding Voice over Wi-Fi (VoWiFi).

  1. The VoWiFi technology allows users to make outgoing calls to any mobile phone number by connecting to a public WiFi hotspot or any private home WiFi network.
  2. Using VoWiFi service users cannot make calls to a landline number.
  3. All 4G compatible smartphones supports VoWiFi.

Which of the above statements is/are incorrect?

 (a) 1 and 2

 (b) 3 only

 (c) 2 and 3

 (d) 1 and 3

Ans: (c)

Explanation: here directive word is not correct!!

Following its introduction in Delhi/NCR, Bharti Airte commercially rolled-out its Voice Over Wi-Fi (VoWiFi) service –‘Airtel Wi-Fi Calling’ in Mumbai, Kolkata, Andhra Pradesh, Karnataka, and Tamil Nadu.

The VoWiFi technology allows users to make outgoing calls to any mobile phone number and landline by connecting to a public WiFi hotspot or any private home WiFi network.

The service enables no cost calling across operators and minimal data usage using a handset which supports the technology.

VoWiFi will allow telcos to take on over-the-top players like WhatsApp and keep them from eating into their revenue, even as voice calling rates rise

8. Consider the following statements regarding Dengue:

  1. Hot weather and intermittent rainfall favour the sustenance of Aedes aegypti —the vector transmitting the dengue virus.
  2. Dengue is mostly an asymptomatic infection, and only a very few develop severe disease.
  3. WHO highly recommends usage of complementary medicines like Nilavembu kudineer (a Siddha medicine) and papaya leaf extract for treating Dengue.

Which of the above statements is/are correct?

 (a) 1 and 3

 (b) 1 only

 (c) 2 and 3

 (d) 1 and 2

Ans: (d)

Explanation:

Dengue is essentially a tropical disease that occurs in the countries around the Equator; hot weather and intermittent rainfall favour the sustenance of Aedes aegypti —the vector transmitting the dengue virus —and Aedes albopictus, a minor contributor. Aedes eggs can remain dormant for more than a year and will hatch once they come in contact with water. Urbanisation, poor town planning, and improper sanitation are the major risk factors for the multiplication of such mosquitoes. Aedes mosquitoes cannot fly beyond a hundred metres. Hence, keeping the ambience clean can help prevent their breeding. Further, these mosquitoes bite during the daytime, so keeping the windows shut in the day hours is also useful.

Dengue is mostly an asymptomatic infection, and only a very few develop severe disease. Those very young or very old and those who have a chronic ailment are at a greater risk of developing severe disease. But the worldwide case fatality rate is as low as 0.3%.

Despite the adequate and well-formed guidelines for the management of dengue cases by the WHO and the Indian government, the usage of complementary medicines like Nilavembu kudineer (a Siddha medicine) and papaya leaf extract are rampant among the people. Nilavembu sooranam, which reportedly contains about nine different substances, has been widely promoted for use to treat dengue fever despite the safety of and complex interactions among its different constituents not having been tested.

There are case reports where Andrographis paniculata, an active constituent of Nilavembu sooranam, showed anti-fertility effects in animal models, causing abortion. Even meta-analysis of various studies has shown that there is no credible evidence for the use of papaya extract in dengue fever.

9. Consider the following statements regarding the “One Planet One City Challenge”

  1. It’s a friendly competition, organized by World Wide Fund for Nature (WWF) to mobilize cities to deliver on the Paris Agreement.
  2. The logo of WWF is a Red Panda.
  3. Pune was selected as a National Winner in 2017-2018 edition of WWF’s “One Planet City Challenge (OPCC)”.

Which of the above statements is /are correct?

 (a) 1 only

 (b) 1 and 2

 (c) 3 only

 (d) 2 and 3

Ans: (a)

Explanation:

The black-and white panda (a Giant Panda) is the logo of World Wide Fund for Nature. Panaji, Pune, and Rajkot were the three Indian cities which were selected as national finalists in 2017-2018 edition of WWF’s One Planet City Challenge (OPCC).

However, Rajkot emerged as the National Winner in 2017-2018 edition of WWF’s One Planet City Challenge (OPCC)

10. Consider the following statements:

  1. India has successfully achieved the complete phase out of Hydro chlorofluorocarbon (HCFC)-141 b, which is a chemical used by foam manufacturing enterprises.
  2. Before the phase out of Hydro chlorofluorocarbon (HCFC)-141 b, India was one of the major producers of HCFC-141b.
  3. The complete phase out of HCFC 141 b from the country is as agreed under Basel Convention.

Which of the above statements is/are correct?

 (a) 1 and 2

 (b) 1 and 3

 (c) 2 and 3

 (d) 1, 2 and 3

Ans: (a)

Explanation:

India has successfully achieved the complete phase out of Hydro chlorofluorocarbon (HCFC)-141 b, which is a chemical used by foam manufacturing enterprises and one of the most potent ozone depleting chemical after Chlorofluorocarbons (CFCs).

(HCFC)-141 b is used mainly as a blowing agent in the production of rigid polyurethane (PU) foams.

HCFC-141b is not produced in the country and all the domestic requirements are met through imports. With this notification, prohibiting the import of HCFC-141 b, the country has completely phased out the important ozone depleting chemical.

Simultaneously, the use of HCFC-141 b by foam manufacturing industry has also been closed as on 1st January, 2020 under the Ozone Depleting Substances (Regulation and Control) Amendment Rules, 2014. Nearly, 50 % of the consumption of ozone depleting chemicals in the country was attributable to HCFC-141 b in the foam sector.

The complete phase out of HCFC 141 b from the country in foam sector is among the first at this scale in Article 5 parties (developing countries) under the Montreal Protocol.

Product categories

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply