UPSC IAS Preliminary 2020 Practice test 7

UPSC/CSE/IAS/Preliminary/Exam/2020/Free/Test/Series

Union Public Service Commission Exam – 2020

Civil Services Preliminary Exam – 2020

UPSC IAS Prelims Exam 2020 Practice Solved Questions

IAS Prelims Exam 2020 General Studies Paper-1 Free Test

Practice Test – 7

1. What were the reasons for the failure of the Portuguese in India?

1. The policy of “Socio-Cultural Synthesis” followed by the Portuguese Governor “Alphonso De Albuquerque”.

2. The disinterest to control hinterland territory in India

3. The fall of a trusted ally – the Vijayanagara Empire.

Select the correct answer using the codes given below.

(A) 1 and 2 only

(b) 2 and 3 only

(c) 1 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

2. Consider the following statements regarding “Blue water Doctrine

1. It was formulated by Francisco Almeida.

2. It was a Dutch doctrine intended to establish Naval Supremacy.

3. It was conceived as a Counter-narrative to the monopoly of the Turkish and Arab traders in the Arabian Sea

Which of the statements given above are correct?

(A) 1 and 2 only

(b) 2 and 3 only

(c) 1 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

3. Awadh was annexed by the British under

(a) Doctrine of Lapse

(b) Non-payment of revenue as promised under the ‘Subsidiary Alliance’

(c) A military campaign by conspiring with the Rajputs.

(d) Doctrine of Good Governance

4. Consider the following statements regarding “Dastak”

1. It was the tax levied on British Traders who operated in the mid-18th century at Bengal.

2. The British were involved in large scale malpractices when Dastak was in place.

3. It was abolished by Aurangzeb. Which of the statements given above are correct?

(A) 1 and 2 only

(b) 2 and 3 only

(c) 1 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

5. Which of the following is/are correct about the Regulation Act of 1773?

1. It established a Supreme Court in Calcutta.

2. It appointed an executive council consisting of 8 members to assist the Governor General of Bengal.

Select the correct answer using the codes given below.

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

6. Consider the following statements regarding Battle of Wandiwash in 1760

1. The defeat in this battle proved to be a severe blow to the French ambitions in India

2. This battle coincided with the Austrian War of succession in Europe.

3. Sir Eyre Coote was the Commander-in- Chief of the British troops in this battle.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 2 only

(b) 1 and 2 only

(c) 1 and 3 only

(d) 1, 2 and 3 only

7. Consider the following statements with respect to the Treaty of Salbai 1782.

1. The treaty provided the British twenty years of peace with the Marathas.

2. British promised to support Marathas in case Marathas attacked Hyder Ali of Mysore and retook the territories of Carnatic.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

8. Who among the following Governor Generals is considered as the maker of Modern India?

(a) Lord William Bentinck

(b) Lord Warren Hastings

(c) Lord Dalhousie

(d) Lord Cornwallis

9. Consider the following statements with regards to Warren Hastings

1. He brought the dual Government of Bengal to an end.

2. He codified the Hindu and Muslim laws.

3. He introduced Permanent Settlement in Bengal.

4. He laid the foundation for Asiatic society of Bengal in 1784

Which of the statements given above are correct?

(a) 1, 3 and 4 only

(b) 1 and 2 only

(c) 1, 2 and 4 only

(d) 1, 2, 3 and 4

10. Which of the following lakes in Africa is/are transboundary Lakes?

(a) Lake Victoria

(b) Lake Tanganyika

(c) Lake Malawi

(d) All the above

11. With reference to Permanent settlement land reforms in the colonial period, consider the following statements

1. Under permanent settlement, the zamindars were free to fix the rent and the ryots (cultivators) were considered as tenants/ tillers of the soil.

2. Under Permanent settlement, zamindars lost their administrative and judicial functions which were performed by the Company now.

3. Since zamindars were assured of their ownership of lands, many of them stayed in towns and entrusted rent collection to agents who extracted additional illegal taxes besides the legal ones from the tenets.

Which of the statements given above are correct?

(A) 1 and 2 only

(b) 2 and 3 only

(c) 1 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

12. Which of the following were the reasons for the failure of the 1857 revolt?

1. The rebels lacked in sophisticated arms and ammunition unlike the British army.

2. The 1857 Revolt remained concentrated in the Central India and some parts of north-Western India, and did not spread to South India and most of Eastern and Western India.

3. The rebel units did not have common plans of military action or centralised leadership.

Select the correct answer using the codes below

(A) 1 and 2 only

(b) 2 and 3 only

(c) 1 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

13. Consider the following statements with regards to Sayyid Ahmed Khan

1. Sayyid advised the Muslims to join active politics by concentrating on Political education.

2. He came out strongly against Indian National Congress and its objectives.

3. He started to work on a commentary on the Bible in which he stated that Islam and Christianity shared a common lineage from Abrahamic religions.

Which of the statements given above are correct?

(A) 1 and 2 only

(b) 2 and 3 only

(c) 1 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

14. The Modern Educated Indians did not support the 1857 revolt because

(a) They believed that the British rule would help India modernise.

(b) They were sympathetic to the British rulers

(c) They had faith in the feudal society introduced by the British.

(d) They thought the rebel soldiers were reactionary and backward in nature.

15. Consider the following statements with respect to the objective of education policy in British India

1. Development of education system during the British period was determined by the needs of the colonial powers.

2. The development of modern system of education in India is said to have begun with the Charter Act of 1833. Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

16. Consider the following statements with regards to Subsidiary Alliance

1. The concept of Subsidiary Alliance was first introduced by Lord Wellesley

2. Those Indian rulers who would accept the Subsidiary Alliance should agree not to fight with any other power without the permission of the British. Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

17. Consider the following statements about the Policy of Ring of fence or Buffer state

1. This policy was introduced by Lord Warren Hastings.

2. The buffer states were created mainly for the defence of the frontiers of the company

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

18. Consider the following statements with reference to Santhal uprising

1. Introduction of Ryotwari settlement in the tribal areas was the major reason for the Santhal uprising.

2. The Santhal uprising of 1855-57 was master minded by four brothers Sidhu, Kanhu, Chand and Bhairav.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

19. Which one of the following statements is correct regarding modern industries during British era?

(a) Most of the industrial factories were owned by Indians.

(b) Industrialization in India was spread across diverse sectors.

(c) Industrialization failed to alleviate poverty in India.

(d) Industrialization was evenly spread across the Indian Subcontinent

20. Consider the following statements regarding Suez Canal

1. It connects Mediterranean & Red Sea.

2. It is present in the Gulf of Aden. Which of the following statements is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

21. Which of the following Acts granted permission to the Christian Missionaries to propagate their religion in India?

(a) Pitts India Act, 1784

(b) Charter Act, 1813

(c) Charter Act, 1833

(d) Regulating Act, 1773

22. Which among the following best describes the term “Dikus”?

(a) Tax collectors in zamindari areas

(b) Law Enforcement officers appointed by the British in Sindh.

(c) Term used to refer to outsiders by Tribal people such as the British people and Moneylenders etc.

(d) A dance form emerged in Awadh area in late 18th century.

23. The “Wagheras” resented the impositions of foreign rule from the very beginning which resulted in uprising during 1819-20. Wagheras are situated in the state of

(a) Madhya Pradesh

(b) Bihar

(c) Gujarat

(d) Jharkhand

24. Consider the following statements with reference to Theosophical Society

1. The Theosophical Society was founded in New York (USA) in 1875 by Madam H.P. Blavatsky, a Russian lady, and Henry Steel Olcott, an American colonel.

2. Their main objective was to form a universal brotherhood of man without any distinction of race, colour or creed and to promote the study of modern scientific philosophies.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

25. Consider the following statements with reference to Diwani rights

1. Diwani Rights were the rights granted to British East India Company to collect revenues and decide civil cases.

2. It was granted to British immediately after the battle of Buxar.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Answer Key:

1.D ,2.C ,3.D ,4.B ,5.A ,6.C ,7.C ,8.C ,9.C ,10.D ,11.D ,12.D ,13.B ,14.A ,15.C ,16.C ,17.C ,18.B ,19.C ,20.A ,21.B ,22.C ,23.C ,24.A ,25.C

Click Here to download PDF

Some other useful links:

Civil Services Preliminary Exam 2020 Free Practice Test 1-3

Civil Services Preliminary Exam 2020 Free Practice Test 5

India & World Geography

Indian Geography Question Bank 1000+

Indian Geography Question Bank Based on 6-12th NCERT

Art & Culture

History of India

History of India Question Bank

Indian Polity

Indian Polity Question Bank

Indian Polity 35+Practice Set

Environment & Ecology

Science & Technology

NCERT Book

General Studies Of Rajasthan-All In One

राजस्थान सामान्य अध्ययन:नोट्स एवं अभ्यास 1000+प्रश्नोत्तर

UPSC IAS Preliminary

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *