UPSC IAS Prelims 2020 Practice test 6

UPSC/CSE/IAS/PRELIMS/EXAM/2020/TEST/SERIES/MCQ/QUIZ/FREE

Union Public Service Commission Exams- 2020

Civil Services Preliminary Exam – 2020

IAS Prelims 2020 Test Series GS Paper-I

UPSC IAS Prelims Exam 2020 Test Series

Practice Test – 6

1) Consider the following statements regarding Brucellosis

  1. It is a disease caused by a group of bacteria.
  2. It infects both Human and Animals.
  3. It primarily affects goats, sheep, camels, pigs, elk, deer, cattle, and dogs.

Which of the above statement(s) is/are correct?

a. 1 only

b. 1 and 2 only

c. 2 and 3 only

d. 1, 2 and 3

Answer: d

2) Consider the following statements with respect to Ziro music festival

  1. It an annual festival held in Arunachal Pradesh.
  2. It focuses on eco-friendly practices.

Which of the statement(s) given above is/are correct?

a. 1 only

b. 2 only

c. Both 1 and 2

d. Neither 1 nor 2

Answer: c

3) Consider the following statements

  1. Generate employment for women
  2. Reduce food wastage
  3. Reduce post harvest losses
  4. Hedge the farmer’s risk.

Which of the statement(s) given above is/are benefits of Mega Food Parks?

A. All except 2 and 3

B. All except 1 and 4

c. All except 4

d. All

Answer: d

The Mega Food Park Scheme is being implemented in order to give a major impetus to the food processing sector by adding value and reducing food wastage at each stage of the supply chain with particular focus on perishables.

Mega Food Parks create modern infrastructure facilities for food processing along the value chain from farm to market with strong forward and backward linkages through a cluster based approach.

Common facilities and enabling infrastructure is created at Central Processing Centre and facilities for primary processing and storage is created near the farm in the form of Primary Processing Centers (PPCs) and Collection Centers (CCs).

Mega Food Parks shall further complement the Govt’s scheme by reducing post harvest losses and hedging the farmer’s risk. Mega Food Park shall provide gainful employment to women and hence help support their livelihood, she added.

4) Consider the following statements regarding Great Indian Bustard

  1. Houbara is a migratory bustard species and it is endemic to the grasslands of India.
  2. Great Indian Bustard is listed as “Critically Endangered” by IUCN.
  3. Gujarat has recently announced Project Great Indian Bustard for its recovery from brink of extinction.

Which of the above statement(s) is/are correct?

a. 1 only

b. 1 and 2 only

c. 2 and 3 only

d. 1, 2 and 3

Answer: b

Rajasthan has charted out a plan to recover the population of Great Indian Bustard.

NGT has directed the centre to prepare a time bound action plan for its protection.

5) Consider the following statements with respect to Total Soluble Solids (TSS)

  1. It is a parameter that measures the sugar content in fruits and beverages.
  2. FSSAI has recently removed the mandatory requirement of minimum percentage of TSS in fruit nectars, fruit drinks and carbonated fruit beverages.

Which of the statement(s) given above is/are correct?

a. 1 only

b. 2 only

c. Both 1 and 2

d. Neither 1 nor 2

Answer: c

In a move that will enable companies to launch fruit-based beverages with lower sugar content, the Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI) has decided to remove the mandatory requirement of minimum percentage of total soluble solids (TSS) in fruit nectars, fruit drinks and carbonated fruit beverages.

TSS norms

TSS is a parameter that measures the sugar content in fruits and beverages.

This is one of the regulatory steps that FSSAI is taking to amplify its Eat Right India initiative.

It will enable companies to reformulate their existing products.

It will also encourage development of products with lower amount of TSS, allowing them to restrict addition of sugar to these products.

6) Consider the following pairs

  1. Jingling – Hurricane
  2. Dorian – Typhoon

Which of the pair(s) given above is/are correctly matched?

a. 1 only

b. 2 only

c. Both 1 and 2

d. Neither 1 nor 2

Answer: d

The typhoon Ling ling has recently hit Japan before moving towards the Korean peninsula.

The Hurricane Dorian struck the North Carolina Island days after causing at least 30 deaths in the Bahamas.

7) Which of the following ministries has been recently awarded the best Ministry for Implementation of Swachhata Action Plan for 2018-19?

a. Ministry of Housing and Urban Affairs

b. Ministry of Railways

c. Ministry of Rural Development

d. Ministry of Environment and Forest

Answer: b

Ministry of Railways adjudged as the Best Ministry for Implementation of Swachhata Action Plan for 2018-19.

8) With which of the following countries India has recently signed a military logistics agreement?

a. South Korea

b. Seychelles

c. Maldives

d. Sri Lanka

Answer: a

9) Consider the following statements with respect to WTO (World Trade Organisation)

Domestic subsidies should not exceed 10% of the value of production under the WTO’s rules on agriculture.

India’s interest subvention, production subsidy, buffer stock subsidy etc are source of contention where as Fair and Remunerative Price (FRP) has been resolved.

Which of the statement(s) given above is/are correct?

a. 1 only

b. 2 only

c. Both 1 and 2

d. Neither 1 nor 2

Answer: a

Countries have challenged various domestic support measures of India such as the Fair and Remunerative Price (FRP), the State Advised Price (SAP), interest subvention, production subsidy, buffer stock subsidy, minimum domestic sale price of sugar and state-level measures.

10) Pavagada power plant, world’s largest solar park is in which of the following state?

a. Gujarat

b. Rajasthan

c. Karnataka

D. Andhra Pradesh

Answer: c

It is in Karnataka’s Tumkur region; spread over 13,000 acres of land with a capacity to generate 2000MW.

The first phase of the project is called Shakti Sthala project

11) With respect to Asteroid Impact Deflection Assessment (AIDA), consider the following statements

  1. It is an ambitious double-spacecraft mission to deflect an asteroid in space.
  2. The mission includes NASA and the European Space Agency (ESA).

Which of the statement(s) given above is/are correct?

a. 1 only

b. 2 only

c. Both 1 and 2

d. Neither 1 nor 2

Answer: c

Asteroid Impact Deflection Assessment (AIDA) is an ambitious double-spacecraft mission to deflect an asteroid in space, to prove the technique as a viable method of planetary defence.

The mission includes NASA and the European Space Agency (ESA).

The target is the smaller of two bodies in the “double Didymos asteroids” that are in orbit between Earth and Mars.

Didymos is a near-Earth asteroid system.

As part of AIDA, two independent spacecraft would be sent to Didymos:

An asteroid Impactor – the NASA Double Asteroid Redirection Test (DART) Mission led by the John Hopkins’ Applied Physics Laboratory in the United States

A follow-up asteroid rendezvous spacecraft – Hera.

In October 2022, the NASA-led part of AIDA would arrive: the Double Asteroid Redirection Test, or DART, probe will approach the binary system – then crash straight into the asteroid moon at about 6 km/s.

Hera will arrive about three years later, to characterise Didymoon in great detail. In particular, it will perform detailed measurements of the physical properties of the body, as well as its orbit, to characterise the consequences of DART’s kinetic impact.

 All this would allow researchers to model the efficiency of the collision.

This can help turn this experiment into a technique that could be repeated, as needed, in the event of a real threat.

12) Consider the following statements with respect to Mount Leo Pargyil

  1. It is the third highest peak of Himachal.
  2. It lies in the Pirpanjal range.

Which of the statement(s) given above is/are incorrect?

a. 1 only

b. 2 only

c. Both 1 and 2

d. Neither 1 nor 2

Answer: b

It is considered to be among the most challenging and technically difficult peak to scale.

It lies in the Zanskar range.

An Indian Army team successfully summited Mount Leo Pargyil (6773M).

13) With respect to Integrated Tiger Habitat Conservation Programme (ITHCP), consider the following statements

  1. IUCN is the lead executing agency for this Tiger Programme.
  2. The initiative is funded by the World Bank.

Which of the statement(s) given above is/are correct?

a. 1 only

b. 2 only

c. Both 1 and 2

d. Neither 1 nor 2

Answer : a

Initiated in 2014, the Integrated Tiger Habitat Conservation Programme (ITHCP) or ‘Tiger Programme‘ is a grant-making initiative which contributes to the Global Tiger Recovery Programme (GTRP), a global effort to double tiger numbers in the wild by 2022.

The programme consists of a portfolio of 12 large-scale projects in key Tiger Conservation Landscapes across Bangladesh, Bhutan, India, Indonesia, Nepal and Myanmar.

The initiative is funded by The German Cooperation via KfW Development Bank, over two phases.

It is being implemented by the IUCN and KfW.

14) Global Fund (GFTAM) is a partnership designed to accelerate the end of which of the following diseases?

  1. AIDS
  2. Alzheimer
  3. Measles
  4. Malaria
  5. Tetanus
  6. Tuberculosis

Select the correct answer using the codes given below:

a.  1, 4 and 6 only

b.  2, 3 and 5 only

c.  2, 4 and 6 only

d.  1, 2, 4 and 6 only

Answer : a

The Global Fund is a partnership designed to accelerate the end of AIDS, Tuberculosis and Malaria.

India has had a sustained partnership with the Global Fund since 2002 both as a recipient and as a donor.

15) 65803 Didymos sometimes seen in the news recently is a/an?

a.  Exo-planet

b.  Asteroid

c.  Planet Hunter

d.  Exo-comet

Answer : b

Didymos is a near-Earth asteroid system.

16) Consider the following statements

  1. Both ethanol and rectified spirit are produced mainly from molasses, a byproduct of sugar manufacture.
  2. The normal rectified spirit used for potable purposes has only 95% alcohol content whereas ethanol is basically alcohol of 99%-plus purity.

Which of the statement(s) given above is/are correct?

a.  1 only

b.  2 only

c.  Both 1 and 2

d.  Neither 1 nor 2

Answer : c

17) How is Gross Value Added (GVA) differing from Gross Domestic Product (GDP)?

  1. GDP gives a picture of the state of economic activity from the supply side, whereas the GVA gives the picture from the demand side.
  2. GDP is a good measure to compare India with another economy, while GVA is better to compare different sectors within the economy.

Select the correct answer using the codes given below:

a.  1 only

b.  2 only

c.  Both 1 and 2

d.  Neither 1 nor 2

Answer : b

While GVA gives a picture of the state of economic activity from the producers’ side or supply side, the GDP gives the picture from the consumers’ side or demand perspective.

GDP is a good measure to compare India with another economy, while GVA is better to compare different sectors within the economy.

18) T. N. Manoharan committee sometimes seen in the news recently was constituted for which of the following purposes?

a.  To develop secondary market for corporate loans

b.  To reconstitute Press Council of India (PCI)

c.  To review existing framework for Corporate Social Responsibility

d.  To enquire into flaws associated with public distribution systems in India

Answer : a

19) The Indian Air Force (IAF) has formally inducted the AH-64E – Apache Guardian helicopter recently. The helicopter is made in?

a.  India

b.  Russia

c.  France

d.  USA

Answer : d

Apache attack helicopters are being purchased to replace the Mi-35 fleet.

20) Dharma Guardian is an exercise between India and which of the following countries?

a.  Nepal

b.  Japan

c.  Bhutan

d.  Sri Lanka

Answer : b

Click Here to Download full PDF

Civil Services Preliminary Exam 2020 Free Practice Test 1-3

Civil Services Preliminary Exam 2020 Free Practice Test 5

India & World Geography

Indian Geography Question Bank 1000+

Indian Geography Question Bank Based on 6-12th NCERT

Art & Culture

History of India

History of India Question Bank

Indian Polity

Indian Polity Question Bank

Indian Polity 35+Practice Set

Environment & Ecology

Science & Technology

NCERT Book

UPSC IAS Prelims 2020 Geography-of-india-civil-services-examination

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *