UPSC IAS Prelims exam 2020 Practice test 5

UPSC/IAS/Prelims/Exam/2020/Free/Practice/Solved/MCQ

Union Public Service Commission Exam – 2020

Civil Services Preliminary Examination – 2020

IAS Prelims Exam 2020 Free Test Questions

UPSC IAS Prelims daily Practice Solved Questions

Test Series: UPSC IAS Prelims Exam 2020 Click Here

1) Which of the following is not one among the four broad indicators used to rank countries under the Travel and Tourism Competitive Report which was released recently by the World Economic Forum?

a. Infrastructure

b. Enabling environment

c. Visa Requirements

d. Natural and cultural resources

Answer: c

2) Consider the following statements with respect to Eastern Economic Forum (EEF)

  1. It was established to support the economic development of eastern countries in the Asia-Pacific region.
  2. India participated in the 5th Eastern Economic Forum (EEF) that was held recently in Vladivostok, Russia.

Which of the statement(s) given above is/are correct?

a. 1 only

b. 2 only

c. Both 1 and 2

d. Neither 1 nor 2

Answer: b

  • The Eastern Economic Forum (EEF) was established in 2015, with the aim of supporting the economic development of Russia’s Far East, and to expand international cooperation in the Asia-Pacific region.
  • The ongoing EEF Summit at the Far Eastern Federal University is the fifth in its history.
  • Among the participants in the Summit are India, Malaysia, Japan, Australia, and South Korea.
  • Speaking at the Plenary Session of the 5th Eastern Economic Forum (EEF) in Vladivostok, Russia, Indian Prime Minister announced that India would extend a $1 billion line of credit towards the development of the Russian Far East.

3) Consider the following statements with respect to Nuakhai Festival

  1. It is a festival to celebrate the newly harvested food by the farmers.
  2. It will be celebrated especially in the western parts of Odisha.

Which of the statement(s) given above is/are correct?

a. 1 only

b. 2 only

c. Both 1 and 2

d. Neither 1 nor 2

Answer: c

4) Mid-Monsoon 2019 Lightning Report was recently released by?

a. Indian Meteorological Department

b. World Meteorological Organisation

c. Centre for Science and Environment

d.  Jointly by A and B

Answer : a

Mid-Monsoon Lightning Report 2019 is a study jointly prepared by the Climate Resilient Observing System Promotion Council (CROPC), the India Meteorological Department, ministry of earth science and World Vision, a voluntary organization.

5) An ocean liner travelling from Vladivostok to Chennai in its shortest route would sail through which of the following?

  1. Sea of Japan
  2. Red Sea
  3. North Channel
  4. Strait of Malacca
  5. Gibraltar Strait

Select the correct answer using the codes given below:

a. 4 only

b.  1 and 4 only

c.  2, 3 and 5 only

d.  All except 3

Answer : b

During the Indian Prime Minister visit to Vladivostok recently, a Memorandum of Intent was signed to open a full-fledged maritime route between Russia’s eastern port city Vladivostok and Chennai on India’s eastern seaboard.

An ocean liner travelling from Vladivostok to Chennai would sail southward on the Sea of Japan past the Korean peninsula, Taiwan and the Philippines in the South China Sea, past Singapore and through the Strait of Malacca, to emerge into the Bay of Bengal and then cut across through the Andaman and Nicobar archipelago to Chennai.

6) Consider the following statements with respect to Mobile Science Exhibition (MSE) Programme

  1. It was launched in 1965 and celebrated Golden Jubilee in the year 2015.
  2. Mounted on a specially designed bus, a Mobile Science Exhibition carries a number of interactive exhibits related to everyday science.
  3. It was implemented by the National Council of Educational Research and Training (NCERT).

Which of the statement(s) given above is/are correct?

a.  2 only

b.  1 and 2 only

c.  2 and 3 only

d.  1, 2 and 3

Answer : b

The first Mobile Science Exhibition (MSE) on the theme ‘Our Familiar Electricity’ was inaugurated in 1965.

National Council of Science Museums (NCSM) functions under the Ministry of Culture is running this programme.

Mounted on a specially designed bus, a Mobile Science Exhibition carries a number of interactive exhibits related to everyday science.

The MSE or Museo-bus travels from school to school in rural areas and organize exhibitions there throughout the year.

Along with the exhibition, some other programmes like Sky Observation Programme through telescope, science films show, Science Demonstration Lectures etc. are also organized.

celebrated Golden Jubilee of Mobile Science Exhibition (MSE) program from 17th – 20th November 2015.

7) Consider the following statements with respect to Climate Resilient Observing Systems Promotion Council (CROPC)

  1. It has been formed as a non-profit organization under section 8 of Company Act 2013.
  2. It comes under the regulatory framework of Ministry of Science and Technology.

Which of the statement(s) given above is/are correct?

a.  1 only

b.  2 only

c.  Both 1 and 2

d.  Neither 1 nor 2

Answer : a

  • Climate Resilient Observing-Systems Promotion Council (CROPC) has been formed as non-profit organization under section 8 of Company Act 2013 to act as an interface between Central Early warning agencies, line departments, state, Community, NGOs and other stakeholders.
  • CROPC under the regulatory framework of Indian Meteorological Department will function as Center for promotion of Climate Resilient Observing Systems and public notification system for various hazards due to Climate Change extremities.

8) Consider the following statements with respect to National Council of Science Museums (NCSM)

  1. It is primarily engaged in ‘Communicating Science to Empower People’ through its network of twenty-five Science Centres/Museums spread across India.
  2. It is an autonomous organization under the Ministry of Culture.

Which of the statement(s) given above is/are correct?

a.  1 only

b.  2 only

c.  Both 1 and 2

d.  Neither 1 nor 2

Answer : c

National Council of Science Museums (NCSM), an autonomous organization under the Ministry of Culture, Govt. of India is primarily engaged in ‘Communicating Science to Empower People’ through its network of twenty-five Science Centres/Museums spread across India.

9) Consider the following statements with respect to Exercise TSENTR 2019

  1. It is a bilateral military exercise between India and Tajikistan.
  2. It aims at practicing the participating armies in the fight against the scourge of international terrorism thereby ensuring military security in the strategic central Asian region.

Which of the statement(s) given above is/are correct?

a.  1 only

b.  2 only

c.  Both 1 and 2

d.  Neither 1 nor 2

Answer : b

Exercise TSENTR 2019 is part of the annual series of large scale exercises that form part of the Russian Armed Forces’ annual training cycle.

This year’s Exercise TSENTR 2019 will be conducted by Central Military Commission of Russia.

Apart from host Russia, military contingents from China, India, Kazakhstan, Kyrgyzstan, Tajikistan, Pakistan and Uzbekistan will also take part in this mega event.

The exercise aims at evolving drills of the participating armies and practicing them in the fight against the scourge of international terrorism thereby ensuring military security in the strategic central Asian region.

India will be taking part with armies from Pakistan, China among others in the exercises being held by Russia set to be kicked off from September 9, 2019.

10 With respect to Lightning, consider the following statements

  1. It is a result of the difference in electrical charge between the top and bottom of a cloud.
  2. Most lightning occurs within the clouds.

Which of the statement(s) given above is/are correct?

a. 1 only

b.  2 only

c.  Both 1 and 2

d.  Neither 1 nor 2

Answer : c

  • Lightning is a very rapid and massive discharge of electricity in the atmosphere.
  • Some of it is directed towards the Earth.
  • It is a result of the difference in electrical charge between the top and bottom of a cloud.
  • The lightning-generating clouds are typically about 10-12 km in height, with their base about 1-2 km from the Earth’s surface.
  • The temperatures at the top range from -35°C to -45°C.
  • According to the Mid-Monsoon Lightning Report 2019, 65.55 lakh lightning strikes in India during this four-month period between April and July this year, of which 23.53 lakh (36 per cent) happened to be cloud-to-ground lightning, the kind that reaches the Earth.
  • The other 41.04 lakh (64 per cent) were in-cloud lightning, which remains confined to the clouds in which it was formed.

Click Here to download full test free PDF

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: