UPSC Prelims: Current Affairs Quiz – 13-05-2020

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing here the best quality study material and Test Series for UPSC IAS Prelims and Mains Exam 2020. you can get India yearbook 2020 and State wise Current Affairs and General Knowledge Yearbook 2020. The site intends to provide free study notes, knowledge or information related to IAS/PCS exams that can help to crack these Examinations. The Study Portal has also published its Ebooks/ PDF on various aspects & dimensions of General Studies of World, India and all the Indian states. The vision of the Study Portal is to consolidate all the relevant information related to India, Indian States regarding its History, Geography, Polity, Art-Culture, Heritage, Economy, Environment & Biodiversity and Current Affairs etc. UPSC Prelims Daily Quiz

Now you have made up your mind to become IAS officer and looking for the books and study materials to achieve your goal. Well, you are on the right page. Now We are Sharing With You UPSC Prelims Daily Quiz

UPSC Civil Services Preliminary Exam 2020 – 60 Days Revision

All PDF which are provided here are for Education purposes only. Please utilize them for building your knowledge and don’t make them Commercial. We request you to respect our Hard Work. We are Providing Everything Free Here. MYUPSC.COM Will Not Charge Any Cost For Any Service Here.

If you are new to UPSC field, We recommend you to know about UPSC Prelims and UPSC Mains and UPSC Optionals  and Test Series [Prelims/Mains] and also Magazine for better Understanding. All our Advertisements are Decent ads [we don’t compromise in the Quality] and if anyone have any problem with website or advertisements please contact me thesupermanreturns61@gmail.com

JOIN OUR TELEGRAM CHANNEL FOR REGULAR UPDATES

UPSC Prelims: Current Affairs Quiz – 13-05-2020

1) Consider the following statements with respect to CHAMPIONS Portal

  1. The portal aimed at assisting Indian MSMEs march into big league as National and Global CHAMPIONS.
  2. The portal was launched by the Ministry of Micro, Small & Medium Enterprises (MSME).

Which of the statement(s) given above is/are correct?

a.  1 only

b.  2 only

c.  Both 1 and 2

d.  Neither 1 nor 2

Answer : c

  • Union Ministry of MSME has recently launched the CHAMPIONS Portal.

CHAMPIONS Portal

  • The CHAMPIONS (Creation and Harmonious Application of Modern Processes for Increasing the Output and National Strength) is a Technology driven Control Room-Cum-Management Information System. 
  • The system utilising modern ICT tools is aimed at assisting Indian MSMEs march into big league as National and Global CHAMPIONS.
  • The portal is basically for making the smaller units big by solving their grievances, encouraging, supporting, helping and handholding.
  • It is a real one-stop-shop solution of MSME Ministry.
  • It is also fully integrated on real time basis with GOI’s main grievances portal CPGRAMS and MSME Ministry’s own other web based mechanisms.

Hub & Spoke Model

  • As part of the system a network of control rooms is created in a Hub & Spoke Model.
  • The Hub is situated in New Delhi in the Secretary MSME’s office. The spokes will be in the States in various offices and institutions of Ministry. 

2) Consider the following statements with respect to Bureau of Pharma PSUs of India (BPPI)

  1. It has been established by comprising all the Pharma CPSUs under the Department of Pharmaceuticals. 
  2. It is the implementing agency of Pradhan Mantri Bhartiya Janaushadhi Pariyojana (PMBJP).

Which of the statement(s) given above is/are correct?

a.  1 only

b.  2 only

c.  Both 1 and 2

d.  Neither 1 nor 2

Answer : c

  • To support government in its fight against COVID-19, Bureau of Pharma PSUs of India (BPPI) has recently contributed Rs. 25 Lakh to PMCARES fund.

Bureau of Pharma PSUs of India (BPPI)

  • BPPI is the implementing agency of Pradhan Mantri Janaushadhi Pariyojana (PMBJP).
  • It was established under the Department of Pharmaceuticals, Ministry of Chemicals and Fertilizers.
  • It has been registered as an independent society under the Societies Registration Act, 1860 as a separate independent legal entity.

3) The World Health Organization (WHO) has declared the year 2020 as?

a.  The Year for Disabled Persons

b.  The Year of Family and Social Welfare

c.  The Year of the Nurse and the Midwife

d.  The Year for Health and Medical Research

Answer : c

  • The World Health Assembly, a forum through which the World Health Organization is governed, has designated 2020 the International Year of the Nurse and the Midwife.
  • Nurses and midwives play a vital role in providing health services.
  • These are the people who devote their lives to caring for mothers and children; giving lifesaving immunizations and health advice; looking after older people and generally meeting everyday essential health needs.
  • The world needs 9 million more nurses and midwives if it is to achieve universal health coverage by 2030.

4) With respect to Global Nutrition Report, consider the following statements:

  1. It is an annual report released by Global Alliance for Improved Nutrition (GAIN).
  2. The report was conceived following the first Nutrition for Growth Initiative Summit (N4G) in 2013.

Which of the statement(s) given above is/are correct?

a.  1 only

b.  2 only

c.  Both 1 and 2

d.  Neither 1 nor 2

Answer : b

  • India is among 88 countries that are likely to miss global nutrition targets by 2025, according to the Global Nutrition Report 2020 released recenlty.

Global Nutrition Report

  • It is the world’s leading independent assessment of the state of global nutrition.
  • It is data-led and produced independently each year to cast a light on where progress has been made and identify where challenges remain.
  • The report aims to inspire governments, civil society and private stakeholders to act to end malnutrition in all its forms.
  • The Global Nutrition Report was conceived following the first Nutrition for Growth Initiative Summit (N4G) in 2013 as a mechanism for tracking the commitments made by 100 stakeholders spanning governments, aid donors, civil society, the UN and businesses.
  • The following year, the first of these annual reports was published.
  • The Global Nutrition Report is a multi-stakeholder initiative, consisting of a Stakeholder Group, Independent Expert Group and Report Secretariat.

Global Nutrition Report 2020

  • In 2012, the World Health Assembly identified six nutrition targets for maternal, infant and young child nutrition to be met by 2025.
  • These require governments to reduce stunting by 40% in children under five and prevalence of anaemia by 50% among women in the age group of 19-49, ensure 30% reduction in low-birth weight and no increase in childhood overweight, increase the rate of exclusive breastfeeding in the first six months up to at least 50% and reduce and maintain childhood wasting to less than 5%.
  • According to the Global Nutrition Report 2020, India will miss targets for all four nutritional indicators for which there is data available — stunting among under-five children, anaemia among women of reproductive age, childhood overweight and exclusive breastfeeding.
  • It also identified the country as one with the highest rates of domestic inequalities in malnutrition.

5) Recently, Hyderabad based, Research Centre Imarat (RCI) has developed an automated contactless UVC sanitisation cabinet, DRUVS and an automated UVC currency sanitising device, called NOTESCLEAN. Research Centre Imarat (RCI) is a premier laboratory of which of the following?

a.  Indian Council of Medical Research (ICMR)

b.  Indian Space Research Organization (ISRO)

c.  Council of Scientific & Industrial Research (CSIR)

d.  Defence Research and Development Organisation (DRDO)

Answer : d

  • Hyderabad based Defence Research and Development Organisation (DRDO) premier labResearch Centre Imarat (RCI), has developed an automated contactless UVC sanitisation cabinet, called Defence Research Ultraviolet Sanitiser (DRUVS).

DRUVS

  • It has been designed to sanitise mobile phones, iPads, laptops, currency notes, cheque leafs, challans, passbooks, paper, envelopes, etc.

NOTESCLEAN

  • The RCI has also developed an automated UVC currency sanitising device, called NOTESCLEAN.
  • Bundles of currency notes can be sanitised using DRUVS, however disinfection of each currency notes using it will be a time consuming process.
  • For that purpose, a sanitising technique has been developed, where one has to just place the loose currency notes at the input slot of the device. It picks the notes one by one and makes them pass through a series of UVC lamps for complete disinfection.

6) “SwasthVayu”, often seen in the news recently, is a BiPAP Non-Invasive ventilator developed by?

a.  CSIR-National Physical Laboratory

b.  CSIR-National Aerospace Laboratories

c.  CSIR-Centre for Cellular Molecular Biology

d.  CSIR-Central Scientific Instruments Organisation

Answer : b

  • CSIR–National Aerospace Laboratories (NAL) Bangalore, a constituent of lab of CSIR has developed a Non Invasive BiPAP Ventilator, “Swasth Vayu” in a record time of 36 days to treat COVID-19 patients.
  • BiPAP Non-Invasive ventilator is a microcontroller-based precise closed-loop adaptive control system with a built-in biocompatible “3D printed manifold & coupler” with HEPA filter (Highly Efficient Particulate Air Filter).
  • These unique features help to alleviate the fear of the virus spread.
  • The major advantage of this machine is that it is simple to use without any specialized nursing, cost effective, compact and configured with majority of indigenous components. 
  • This is ideal for treating COVID -19 patients in Wards, Make shift Hospitals, dispensaries and home in current Indian COVID 19 scenario.

7) With respect to Mission Sagar, which was launched recently, consider the following statements:

  1. The mission aims at providing food items, Ayurvedic medicines related to COVID-19, HCQ tablets to Maldives, Mauritius, Madagascar, Seychelles and Comoros.
  2. The operation is being conducted under close cooperation of Ministry of Defence and Ministry of External Affairs.
  3. It is inspired by India’s Visionary programme Sagar Mala of Ministry of Shipping.

Which of the statement(s) given above is/are correct?

a.  3 only

b.  1 and 2 only

c.  1, 2 and 3

d.  None

Answer : b

Mission SAGAR

  • India has recently launched “Mission Sagar” recently as part of the government’s outreach initiative towards five Island nations in the Indian Ocean amidst the ongoing COVID-19 pandemic.
  • The Ministry of Defence (MoD) in a statement said, Indian Naval Ship Kesari has departed for Maldives, Mauritius, Seychelles, Madagascar and Comoros, to provide Food Items, COVID related Medicines including HCQ Tablets and Special Ayurvedic Medicines with Medical Assistance Teams embarked.
  • The operation is being progressed in close coordination with the Ministries of Defence and External Affairs, and other agencies of the Government of India.
  • The deployment is in consonance with the Prime Ministers’ vision of Security and Growth for All in the Region ‘SAGAR’ promulgated in March 2015.
  • SAGAR highlights the importance accorded by India to relations with her neighbouring countries and further strengthens the existing bond.

8) Which of the following is not true regarding the Moon?

a.  A blue moon is the second full moon to occur in a month

b.  A black moon is the second new moon in a single month

c.  A blood moon happens during a total lunar eclipse when the earth passes in between the sun and the moon

d.  None of the above

Answer : d

  • Flower Moon – The full moon of the month of May is known as the Flower Moon. At this time of the year, in most areas, flowers are abundant everywhere. It is also known as Full Corn Planting Moon as well as the Milk Moon.
  • Pink Moon – The Full Moon in the April month is called the Pink Moon. 
  • Blood Moon – It happens during a total lunar eclipse when the earth passes in between the sun and the moon which blocks the sun’s light from falling directly onto the moon
  • Blue Moon – It is the second full moon to occur in a month and sometimes, it is the third full moon in a season.
  • Black Moon – It is the second new moon in a single month

9) Consider the following statements with respect to Gandhi Peace Prize

  1. There shall be one Award each year and it shall carry an amount of Rupees One Crore and a Citation.
  2. Personal applications for the Award shall not be considered.
  3. Only recent work achieved within ten years immediately preceding the nomination shall be considered for the Award.

Which of the statement(s) given above is/are correct?

a.  1 only

b.  3 only

c.  2 and 3 only

d.  1, 2 and 3

Answer : d

10) Consider the following statements with respect to COVID Kavach Elisa

  1. It is India’s first indigenous antibody-based ELISA test kit.
  2. It was developed by the National Instiute of Virology, Pune.

Which of the statement(s) given above is/are correct?

a.  1 only

b.  2 only

c.  Both 1 and 2

d.  Neither 1 nor 2

Answer : c

  • The National Institute of Virology (NIV) in Pune has recently developed and validated the indigenous IgG Elisa test “COVID Kavach Elisa” for antibody detection for COVID-19.
  • The kit has displayed high sensitivity and accuracy in the validation tests at different sites. It can test around 90 samples in approximately two and half hours.
Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply