UPSC PSC Current Affairs Quiz – 03-05-2020

Practice Important Current Affairs and Static Questions for IAS Prelims 2020 General Studies Paper I (GS), Are you preparing for UPSC IAS Prelims 2020? Have a look at these questions that cover sections like Current affairs, Geography, History, Polity, Economy, Science, Technology, Culture, Environment, and others. We have provided 10- Important Current Affairs and Static General Studies Model Test Paper along with their answers and explanations. UPSC PSC Current Affairs Quiz – 03-05-2020

The UPSC IAS Prelims 2020 are just around the corner! Only the books, notes and study material will not be enough now. The more one practice, the better he or she can score in the 2020 UPSC Prelims exam. This is the right time to indulge into the practice questions and test your knowledge. One gets to understand the trend of exams; tends to get more knowledge and gets updated with the latest developments by undertaking the practice papers. So, have a look at these UPSC PSC Current Affairs Quiz – 03-05-2020

2500 MCQs: UPSC IAS Prelims 2020 Expected Question Bank

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing here the best quality study material and Test Series for UPSC IAS Prelims and Mains Exam 2020. you can get India yearbook 2020 and State wise Current Affairs and General Knowledge Yearbook 2020. The site intends to provide free study notes, knowledge or information related to IAS/PCS exams that can help to crack these Examinations. The Study Portal has also published its Ebooks/ PDF on various aspects & dimensions of General Studies of World, India and all the Indian states. The vision of the Study Portal is to consolidate all the relevant information related to India, Indian States regarding its History, Geography, Polity, Art-Culture, Heritage, Economy, Environment & Biodiversity and Current Affairs etc. UPSC PSC Current Affairs Quiz – 03-05-2020

Now you have made up your mind to become IAS officer and looking for the books and study materials to achieve your goal. Well, you are on the right page. Now We are Sharing With You UPSC PSC Current Affairs Quiz – 03-05-2020

UPSC Civil Services Preliminary Exam 2020 – 60 Days Revision

All PDF which are provided here are for Education purposes only. Please utilize them for building your knowledge and don’t make them Commercial. We request you to respect our Hard Work.

If you are new to UPSC field, We recommend you to know about UPSC Prelims and UPSC Mains and UPSC Optionals  and Test Series [Prelims/Mains] and also Magazine for better Understanding. All our Advertisements are Decent ads [we don’t compromise in the Quality] and if anyone have any problem with website or advertisements please contact me thesupermanreturns61@gmail.com

Top Current Affairs 03 May 2020 Daily Quiz: current GK English, latest current gk today, current affairs daily quiz. Today Current Affairs gk 03 May 2020 Quiz. Important Current affairs 2020 quiz, currentgktoday Important Current Affairs 2020 quiz for Exams. Current affairs quiz questions 2020, Daily Gk Quiz 2020, Daily current affairs quiz 2020 for upsc psc ssc Ibps Sbi exams 2020, practice yourself current affairs quiz questions and answers 2020. Read Today Top Current Affairs 03 May 2020 English. Top Current Affairs 03 May 2020 Daily Quiz

UPSC PSC Current Affairs Quiz – 03-05-2020

1) Central Government has increased MSP to How much per cent from 16 per cent?

A) 66 Percent

B) 56 Percent

C) 65 Percent

D) 60 Percent

Answer: A

2) The new website of the Shipping Ministry is, find correct?

A) http://shipmin.in/.

B) http://shipmin.gov.in/.

C) http://shipmin.gov.org/.

D) http://shipmin.in.gov/.

Answer: B

3) Press freedom Day is observed on which day?

A) 30 April

B) 1 May

C) 2 May

D) 3 May

Answer: D

4) Where, the first time World Laughter Day was held?

A) Jaipur

B) Delhi

C) Mumbai

D) Surat

Answer: C

5) Which is the largest city of South Africa Country?

A) Johannesburg

B) Pretoria

C) Cape Town

D) Bloemfontein

Answer: A

6) Recently, Denis Goldberg has passed away, he was a?

A) Cricketer

B) Anti-apartheid activist

C) Politician

D) Actor

Answer: B

7)  Who is Secretary to the Ministry of Road Transport and Highways?

A) Arun Kumar

B) Giridhar Aramane

C) Arvind Kumar Sharma

D) Nitin Gadkari

Answer: A

8) Headquarters of Ministry of Micro, Small and Medium Enterprises?

A) Mumbai

B) New Delhi

C) Kolkata

D) Noida

Answer: B

9) Ministry of Tribal Affairs was founded in which year?

A) 1998

B) 1999

C) 2000

D) 1984

Answer: B

10) Ministry of Micro, Small and Medium Enterprises were established in which year?

A) 2005

B) 2006

C) 2007

D) 2008

Answer: C

Part – 2

1) Consider the following statements with respect to AYUSH Entrepreneurship Development program

  1. It aims to promote the AYUSH sector in the country under different Schemes of the Ministry of MSME.
  2. It was jointly organized by the Ministry of AYUSH and Ministry of Micro, Small and Medium Enterprises (MSME).

Which of the statement(s) given above is/are correct?

a. 1 only

b. 2 only

c. Both 1 and 2

d. Neither 1 nor 2

Answer: c

  • Recently, AYUSH Entrepreneurship Development programme was jointly organized by the Ministry of AYUSH and Ministry of Micro, Small and Medium Enterprises (MSME).
  • It aims to promote the AYUSH sector in the country under different Schemes of the Ministry of MSME.
  • The two Ministries have drawn up an action plan for promoting AYUSH Sector.
  • The Roadmap ahead for promotion include: need assessment & Identify AYUSH Clusters by field offices and roping them in Schemes of Ministry of MSME such as:
  • Zero Defects Zero Effect / Lean – Good Manufacturing Practice.
  • Procurement & Marketing Support Scheme – National/International Trade fair, Exhibition, GeM, Packaging, E-Marketing, Export.
  • ATI – Capacity Building & Skill Development.
  • ESDP, Incubation – Start-Up / Enterprise Development.
  • Cluster Development (SFURTI / CDP) – Technology Upgradation.
  • CLCS, PMEGP – Financial support
  • CART (Centre for Agro Rural Technology) Division – AYUSH in rural areas.
  • Technology Centres (Hub & Spoke) – AYUSH focused Technology support.
  • Testing Centres – Quality Improvement / Standardization.
  • Major AYUSH clusters include: Ahmedabad, Hubli, Thrissur, Solan, Indore, Jaipur, Kanpur, Kannur, Karnal, Kolkata and Nagpur.

2) Consider the following statements with respect to Chak-Hao

  1. It is a scented glutinous rice variety popularly known as Black Rice, cultivated widely in Manipur.
  2. For the first time in India, the rice variety has been granted Geographical Indication (GI) tag jointly for the seven North-Eastern states of India including Manipur.

Which of the statement(s) given above is/are correct?

a. 1 only

b.  2 only

c.  Both 1 and 2

d.  Neither 1 nor 2

Answer: a

Manipur Black rice Chak-Hao gets GI tag

  • Incredible India Chak-Hao, scented glutinous rice popularly known as Black Rice which is cultivated in Manipur since centuries and popular to people apart from the State has got GI (Geographical Indications) registration after almost a yearlong battle for registration competing with other States of India.

GI Tag

  • GI status is an indication that identifies goods as produced from a particular area, which has special quality or reputation attributable to its geographical origin and GI branded goods possess a recall value amongst consumers.
  • Also GIs are covered as an element of IPRs under Paris Convention for Protection of Industrial Property.
  • Geographical Indications Registry of Ministry of Commerce and Industries will grant the GI tag for a product.

3) Consider the following statements with respect to MSME Bank of Ideas, Innovation and Research’ portal

  1. The portal launched by the Ministry of Micro, Small & Medium Enterprises gives access to all Schemes of Union, State and UT Governments.
  2. The portal has unique features of not only crowd sourcing of Ideas, but also evaluation and rating the ideas by crowd sourcing.

Which of the statement(s) given above is/are correct?

a.  1 only

b.  2 only

c.  Both 1 and 2

d.  Neither 1 nor 2

Answer : c

  • Ministry of MSME has recently launched the Bank of Schemes, Ideas, Innovation and Research portal on MSMEs.
  • The Portal gives access to all Schemes of Union, State and UT Governments.
  • It has the provision for uploading Ideas, Innovations & Researches in the sector.
  • The portal has unique features of not only crowd sourcing of Ideas, but also evaluation and rating the ideas by crowd sourcing.
  • It can also facilitate inflow of venture capital, foreign collaboration etc.
  • The portal has the facility to indicate the stage of Idea (Concept, Prototype or Commercialized) to make more user friendly.
  • The portal will benefit the potential entrepreneurs as one stop compendium of Ideas, innovation and research ready for commercialization.
  • The Rating of Ideas can be seen publicly which will help in decision making.
  •  Venture capitalists can interact with Person and MSME having Idea or innovation.
  • Similarly options are available for adding Banks, Government Labs, Incubators, Accelerators, Foreign collaboration in future.

4) “Global Report on Internal Displacement (GRID), 2020” was published recently by?

a.  Amnesty International

b.  Institute for Economics & Peace

c.  Internal Displacement Monitoring Centre

d.  International Organization for Migration

Answer : c

  • Nearly five million people were displaced in India in 2019 — the highest in the world so far — according to a recent report from the Internal Displacement Monitoring Centre (IDMC), titled ‘The Global Report on Internal Displacement (GRID 2020)’.
  • The centre is a part of the Norwegian Refugee Council. Globally, around 33.4 million people faced new internal displacements because of conflicts and disasters in about 145 countries in 2019.
  • The displacements in India were prompted by increased hazard intensity, high population and social and economic vulnerability, the report stated.

5) “Kovilpatti Kadalai Mittai”, which was recently granted Geographical Indication (GI) Tag, belongs to which of the following states?

a.  Kerala

b.  Karnataka

c.  Tamil Nadu

d.  Andhra Pradesh

Answer : c

  • The famous Kovilpatti kadalai mittai has been granted the Geographical Indication (GI) tag.
  • Kovilpatti kadalai mittai is manufactured in Kovilpatti and adjacent towns and villages in Thoothukudi district, Tamil Nadu.
  • Kovil Patti kada lai mittai is a candy made of peanuts held together with glistening syrup, and topped with wisps of grated coconut dyed pink, green and yellow.
  • Kovil Patti kada lai mittai is produced by using both groundnuts and jaggery (organic jaggery), in carefully selected quantities from selected specific locations in Tamil Nadu.
  • The groundnuts are grown in the native black soil in and around Kovil Patti.
  • After sourcing, the groundnuts are shelled and roasted; this gives it an unique traditional flavour.
  • In Kovil Patti, it is sold as single rectangular chunks, or rather cuboids, sealed in packets.
  • This product has a long shelf life and has a huge export potential.
  • The tag will now help this brand reach an international audience.

2500 MCQs: UPSC IAS Prelims 2020 Expected Question Bank

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply