Blog

Weekly Current Affair MCQ 22-28 July 2019

UPSC IAS Prelims Exam-2020 Test Series-Join Here

UPSC IAS Prelims Exam – 2020

UPSC IAS Mains Exam – 2019

RPSC RAS Prelims Exam

RPSC RAS Mains Exam

General Knowledge

Current Affairs

Current Affairs Question Bank-Weekly for All Competitive Exams

1. When was the 20th anniversary of Kargil Vijay Diwas observed?

a) 25th July

b) 26th July

c) 27th July

d) 28th July

2. Who has been appointed as UK’s first Indian-origin Home Secretary?

a) Priti Patel

b) Rishi Sunak

c) Alok Sharma

d) Nisha Kulhari

3. Who has been chosen as the next Prime Minister of United Kingdom?

a) Adward Luke

b) Jeremy Hunt

c) Boris Johnson

d) Karl Parkinson

4. Chandrayaan-2 took off from which of the following places?

a) Sriharikota

b) Porbandar

c) Chandipur

d) Pokhran

5. MS Dhoni will be deployed with the Territorial Army Battalion in which state?

a) Himachal Pradesh

b) Arunachal Pardesh

c) Sikkim

d) Jammu and Kashmir

6. The Supreme Court has extended the deadline for Final NRC publication till which date?

a) August 31st

b) July 31st

c) August 1st

d) August 15th

7. Who among the following won her fifth gold medal in the last 19 days?

a) Dipa Karmakar

b) Dutee Chand

c) Hima Das

d) Vinesh Phogat

8. India’s campaign in the World Test Championship will begin with which nation’s tour?

a) Sri Lanka

b) West Indies

c) England

d) Bangladesh

9. Biswa Bhusan Harichandan has taken charge as the Governor of which among the following states?

a) Maharashtra

b) Gujarat

c) Andhra Pradesh

d) Himachal Pradesh

10. India has rejected which among the following leader’s claim that PM Modi asked him to be the mediator in Kashmir issue?

a) Kim Jong Un

b) Donald Trump

c) Xi Jinping

d) Vladimir Putin

11. Which of the following statements regarding the Central Sector Scheme “Silk Samagra” are true ?

1) The main aim of “Silk Samagra” Scheme is to empower downtrodden, poor & backward tribal families through various activities of sericulture in the country including women.

2) Under the scheme, race improvement through development of improved host plant varieties and improved disease resistant Silkworm breeds through collaborative research with reputed National Research organizations will be carried out as well.

3) The scheme also comprises of various beneficiary oriented components to support Mulberry, Vanya and Post Cocoon Sectors.

a) 1 & 2 only

b) 2 & 3 only

c) 1 & 3 only

d) all of the above

12. Consider the following pairs of military operations undertaken by the Indian military with their corresponding names :

1) Operation Vijay : Annexation of Goa

2) Operation steeplechase : Combined operation against naxalites

3) Operation all out :Indian operation to push back the infiltrators from the Kargil Sector

4) Operation Surya hope :for saving people trapped in the 2013 North India floods.

5) Operation trident :a relief operation to evacuate Indian, Sri Lankan and Nepalese nationals from Lebanon

Which of the above pairs are correctly matched ?

a) 1,2 & 3 only

b) 1,2 & 4 only

c) 2,4 & 5 only

d) all of the above

13. Consider the following statements :

1) Red Mud is a solid waste generated during the aluminium production process. This is an environmental concern due to presence of impurities such as caustic soda and others minerals.

2) Global generation of red mud is more than 150 million tons and there exists a global inventory of more than 3 billion tons.

3) Red mud generation increased upto 15million tons last year thereby leading to its prohibition by the National green tribunal.

Which of the above statements are true ?

a) 1 & 2 only

b) 2 & 3 only

c) 1 & 3 only

d) all of the above

14. Which of the following statements regarding the recently passed The Inter-State River Water Disputes (Amendment) Bill, 2019 stands true ?

1)It amends the Inter-State River Water Disputes Act, 1956. The Act provides for the adjudication of disputes relating to waters of inter-state rivers and river valleys.

2) Under the Act, central government may request a state government to refer an inter-state river dispute to a Tribunal for adjudication.

3) Under the Bill, when a state puts in a request regarding any water dispute, the central government will set up a Disputes Resolution Committee (DRC), to resolve the dispute amicably.

a) 1 & 2 only

b) 2 & 3 only

c) 1 & 3 only

d) all of the above

15. The flagship Motihari-Amlekhgunj petroleum pipeline project, recently seen in news has been successfully completed between India and which of the following countries?

a) Bangladesh

b) Afghanistan

c) Nepal

d) Iran

16. World temperatures rose faster in the late 20th century than at any other time in the last 2,000 years, according to a study released recently. Which of the following statements regarding the same stands true?

1) While average global temperatures are currently around 1°C hotter than pre-industrial times, there have been a number of periods of cooling and warming over the centuries.

2) Researchers used data compiled from nearly 700 temperature indicators — tree rings, sediment cores, coral reefs and modern thermometer readings to provide a comprehensive timeline of the planet’s recent climate history.

3) The study found that pre-industrial temperature fluctuations were largely driven by meteoritic activity.

a) 1 & 2 only

b) 2 & 3 only

c) 1 & 3 only

d) all of the above

17. Consider the following pairs of nomadic groups across the world and their respective countries/continents of existence:

1) Kanjar : India

2)Manush : Europe

3) Gawandi : Turkey

4) Lori : Iraq

5) Chalu : Afghanistan

Which of the above pairs are correctly matched ?

a) 1,2 & 3 only

b) 3,4& 5 only

c) 2,3 & 5 only

d) all of the above

18. Consider the following statements regarding India’s position in global innovation scenario:

1) India is consistently among the top in the world in innovation drivers such as ICT services exports, graduates in science and engineering, the quality of universities, gross capital formation, a measure of economy-wide investments and creative goods export.

2) India’s hope of increasing the size of the economy to $5 trillion cannot happen without significant innovation.

3)India’s rise in theinnovation rankings has been a consistent trend over the last few years and India has jumped five places to rank 52 in the Global Innovation Index 2019, up from the 57 it had in last year’s rankings.

Which of the above statements are true ?

a) 1 & 2 only

b) 2 & 3 only

c) 1 & 3 only

d) all of the above

19. Which of the following statements regarding the newly passed Muslim Women (Protection of Rights on Marriage) Bill, 2019 are true ?

1) The Bill makes only declaration of talaq in written or electronic form to be void (i.e. not enforceable in law) and illegal.

2) The Bill makes declaration of talaq a cognizable offence, attracting up to three years’ imprisonment with a fine.

3) A Muslim woman against whom talaq has been declared, is entitled to seek subsistence allowance from her husband for herself and for her dependent children.

a) 1 & 2 only

b) 2 & 3 only

c) 1 & 3 only

d) all of the above

20. The global multidimensional poverty index (MPI)2019 has been released by which of the following global institutions recently ?

a) World Bank

b) UNDP

c) World Health Organisation

d) FAO

21. Which of the following statements regarding the newly passed Unlawful Activities (Prevention) Amendment Bill, 2019 stands true ?

1) The object of the proposed amendments is to facilitate speedy investigation and prosecution of terror offences and designating an individual as terrorist in line with the international practices.

2) Currently as per section 25 of the UAPA, forfeiture of property representing proceeds of terrorism can only be made with prior approval in writing by the DGPs of the state wherein such property is located.

3) The International Convention for Suppression of Acts of Nuclear Terrorism (2005) has been removed from the Second Schedule through this Amendment.

a) 1 & 2 only

b) 2 & 3 only

c) 1 & 3 only

d) all of the above

22. Which of the following are the indigenous cow breeds in India ?

1) Sanga

2) Surti

3) Tuli

4) Rathi

5) Bhadawari

a) 1,2 & 3 only

b) 1,3 & 4 only

c) 3,4 & 5 only

d) 2 & 4 only

23. With respect to the newly formed New Space India Limited (NSIL) in the ISRO, which of the following statements stands true ?

1) NSIL was set up to meet the ever-increasing demands of Indian space programme and to commercially exploit the emerging global space market.

2) The emergence of NSIL would spur the growth of Indian industries in the space sector and enable Indian industries to scale up manufacturing and production base.

3) It will also be responsible for production and manufacturing of commercially successful Small Satellite Launch Vehicle (SSLV) and Polar Satellite Launch Vehicle spacecraft launchers via technology transfer mechanisms.

a) 1 & 2 only

b) 2 & 3 only

c) 1 & 3 only

d) all of the above

24. Consider the following statements regarding milk production in India:

1) About 80 million rural household are engaged in milk production with very high proportion being landless, small & marginal farmers.

2) Even though India is the largest producer of milk in the world, India exports only 10% of the world dairy export market.

3) To ensure quality of milk and milk products, Government of India is implementing various dairy development schemes that provide for strengthening of quality milk infrastructure from farm level like dairy cooperative societies to processing plants at District/State level.

Which of the above statements are true ?

a) 1 & 2 only

b) 2 & 3 only

c) 1 & 3 only

d) all of the above

25. Which of the following south Asian countries have recently developed a technology to convert jute fibre into low cost bio degradable cellulose sheets named “Sonali bag” ?

a) India

b) Sri lanka

c) Bangladesh

d) Myanmar

26. Consider the following statements :

1) India is witnessing a significant change in the nature of cybercrimes; it is now extremely organised and collaborative. The cost of data breach continues to grow year after year.

2) Data breaches have cost Indian enterprises Rs. 12.8 crore on an average during the first half of calendar 2019, a 7.29% increase compared with a year ago.

3) Firms with more than 500 employees suffered losses of more than $2.5 million on an average.

Which of the above statements are true ?

a) 1 & 2 only

b) 2 & 3 only

c) 1 & 3 only

d) all of the above

27. Narmada rises from Amarkantak Plateau near Anuppur district. It forms the traditional boundary between North India and South India and flows westwards over a length of 1,312 km (815.2 mi) before draining through the Gulf of Khambhat into the Arabian Sea.

The river flows through which of the following states of central India?

1) Rajasthan

2) Gujarat

3) Madhya Pradesh

4) Maharashtra

5) Chattisgarh

a) 1,2& 3 only

b) 2,3 & 4 only

c) 1,3 & 5 only

d) all of the above

28. Which of the following statements regarding the SAT (Securities Appellate Tribunal) stands true ?

1) The first SAT was formed in 1995, through a notification issued by the Central Government and therefore, is a statutory body established under the provisions of the Securities and Exchange Board of India Act, 1992.

2) The Securities Appellate Tribunal has only one bench that sits at Mumbai and has jurisdiction over all of India.

3) Every proceeding before the Securities Appellate Tribunal is deemed to be a judicial proceeding and the tribunal has all the powers of a Civil Court.

a) 1 & 2 only

b) 2 & 3 only

c) 1 & 3 only

d) all of the above

29. After Chandrayaan-2, the Indian Space Research Organisation (ISRO) has planned to launch its solar mission, Aditya-L1, during the first half of 2020.

Which of the following statements regarding the same are true ?

1) The Aditya – L1 is set to launch during 2019-2020 timeframe by Polar Satellite Launch Vehicle (PSLV-XL) from Sriharikota, Andhra Pradesh.

2) The Aditya – L1 will be inserted in a halo orbit around the Lagrangian point 1 (L1), which is 1.5 million km from the Earth.

3) Aditya-L1, with additional experiments, can provide observations of the Sun’s photosphere, chromosphere and corona.

a) 1 & 2 only

b) 2 & 3 only

c) 1 & 3 only

d) all of the above

30. Which of the following is the highest mountain in Myanmar forming the tri-point boundary between India, China &Myanmar ?

a) Mount Wutai

b) Mount Saramati

c) Hkakabo Razi

d) Mount Popa

31) ‘Krishna Raja Sagara’ is built on which of the following rivers?

a) Cauvery

b) Krishna

c) Mahanadi

d) Tapi

32) Consider the following statements with respect to ‘National Tiger Conservation Authority (NTCA)’

1. It is a statutory body of the Ministry, with an overarching supervisory/coordination role, performing functions as provided in the Wildlife (Protection) Act, 1972.

2. It is set up under the Chairmanship of the Minister for Environment and Forests

Select the correct statements

a) 1 Only

b) 2 Only

c) Both 1 and 2

d) Neither 1 nor 2

33) Which of the following committees is under the ‘Standing Committees’?

1. Railway Convention Committee

2. Public Accounts Committee

3. Committee on Public Undertakings

Select the correct statements

a) 1 and 2

b) 2 and 3

c) 1 and 3

d) All of the above

34) Which of the following statements is/are correct with respect to ‘BlockChain’?

1. It allows designing a secure way to record transactions and circulate it among signatories, or any kind of target group with an Internet connection.

2. Every block in a block chain provides an unalterable document of the history of every transaction.

Select the correct statements

a) 1 Only

b) 2 Only

c) Both 1 and 2

d) Neither 1 nor 2

35) ‘KAGRA’, is a Gravitational Wave Detector located in

a) India

b) Japan

c) China

d) South Africa

36) Consider the following statements with respect to ‘Colistin’

1. It is an antibiotic for therapeutic purpose in veterinary.

2. One of the reasons for antibiotic resistance in India is due to unwanted use of Colistin in poultry industry.

Select the correct statements

a) 1 Only

b) 2 Only

c) Both 1 and 2

d) Neither 1 nor 2

37) Which of the following statements is/are correct with respect to ‘Chandipura Virus?’

1. It was first reported from a forest in Karnataka

2. It is associated with an encephalitic illness in humans

Select the correct statements

a) 1 Only

b) 2 Only

c) Both 1 and 2

d) Neither 1 nor 2

38) Consider the following statements with respect to ‘PENCIL Portal’

1. It ensures smooth implementation of the National Child Labour Project (NCLP) Scheme

2. It aims at involving Centre, State, District, civil society and the general public in achieving the target of child labour free society.

Select the correct statements

a) 1 Only

b) 2 Only

c) Both 1 and 2

d) Neither 1 nor 2

39) Consider the following statements with respect to ‘Interferometer’

1. It is one leading method for the direct detection of gravitational waves.

2. It works by merging two or more sources of light to create an interference pattern, which can be measured and analysed.

Select the correct statements

a) 1 Only

b) 2 Only

c) Both 1 and 2

d) Neither 1 nor 2

40) Service voter is a voter having service qualification. According to the provisions of

Representation of People Act, 1950, service qualification means –

1. Being a member of the armed Forces of the Union

2. Being a member of an Armed Police Force of a State, and serving outside that state

3. Being a person who is employed under the Government of India, in a post outside India

Select the correct statements

a) 1 and 2

b) 2 and 3

c) 1 and 3

d) All of the above

Answer

1. (b) 26th July

20th Anniversary of Kargil Vijay Diwas was celebrated on July 26, 2019 to commemorate the Operation Vijay of 1999, when India regained the control of Kargil from Pakistan.

2. (a) Priti Patel

Priti Patel has been appointed as UK’s first Indian-origin home secretary. Patel was appointed by Britain’s new Prime Minister Boris Johnson. She succeeds Pakistani-origin Sajid Javid, who has been appointed as the first ethnic minority Chancellor of the Exchequer.

3. (c) Boris Johnson

Boris Johnson blustering Brexit campaigner was chosen as the U.K.’s next prime minister recently, with a resounding mandate from the Conservative Party but conflicting demands from a politically divided country.

4. (a) Sriharikota

Chandrayaan-2 was launched on 22 July 2019 at 2.43 pm IST from Satish Dhawan Space Center, Sriharikota. Chandrayaan-2 consists of an orbiter that will observe the surface of the Moon and become a source of communication between Earth and the Moon mission.

5. (d) Jammu and Kashmir

MS Dhoni has begun his training with Indian Army’s Territorial Army Battalion. Dhoni will be deployed in Kashmir Valley for 15 days. He will be on patrol and guard duties.

6. (a) August 31st

The Supreme Court on July 23, 2019 extended the deadline for publication of the final National Register of Citizens (NRC) in Assam from July 31 to August 31, 2019. The court also rejected the pleas seeking permission for 20 per cent sample re-verification.

7. (c) Hima Das

Hima Das, the Indian sprinter is on a gold run as she won her fifth gold medal in the last 19 days on July 20 in the Czech Republic. Hima Das finished at the top with a season-best time of 52.09 seconds in 400m at the Nove Mestonad Metuji Grand Prix.

8. (b) West Indies

The inaugural ICC World Test Championship will begin with the first Ashes test between Australia and England at Birmingham on August 1, 2019. India will begin its World Test Championship campaign with its two-match Test series against the West Indies in August 2019.

9. (c) Andhra Pradesh

Biswa Bhusan Harichandan has taken charge as the new Governor of Andhra Pradesh in Rajbhavan in Vijayawada, Andhra Pradesh. His oath was administered by the AP High Court Acting Chief Justice C. Praveen Kumar.

10. (b) Donald Trump

India has sharply rejected US President Donald Trump’s claim stating that PM Modi asked for US mediation in Kashmir issue. India lodged a protest regarding the controversial claim with the US State Department.

11. (d) 12. (b) 13. (a) 14. (d) 15. (c) 16. (a) 17. (c) 18. (d) 19. (b) 20. (b)

21(a), 22(b), 23(d), 24(c), 25(c) 26 (a) 27 (b) 28 (d) 29 (d) 30 (c) 31 (a)

32 (c) 33 (b) 34 (c) 35(b) 36(c) 37(b) 38(c) 39(c) 40(d)

Click Here to download PDF

Best wishes!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *